Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvili faizleri ABD hisse senedi temettülerine kıyasla 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Tahvil faizlerindeki yükselişte, ünlü yatırımcı Mohamed El- Erian’ın istihdamdaki artışların Fed’in faiz artıracağı beklentilerini yükselttiğini söylemesi etkili oldu.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi geçtiğimiz haftanın sonunda yüzde 2.41 seviyesindeydi. Faiz, Standard & Poor’s 500 Endeksi temettüsünün 40 baz puan üzerinde seyrediyor. Söz konusu fark 24 Kasım’dan bu yana en yüksek olarak kaydedildi. ABD Hazine tahvillerinde işlem hacmi faizlerin artması ile yükseliş gösteriyor.

ABD tahvilleri, geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verisinin ekonomist beklentilerini aşmasının ardından geriledi. El-Erian, “İstihdamdaki artış Fed’in borçlanma maliyetlerinin 2015’te yükselteceği spekülasyonlarını destekledi” dedi.

El-Erian Bloomberg’e verdiği bir röportajda, “Tekrar sıçrama yapıyoruz. Fed faizi bu yıl artırabilir. Bu net bir mesaj” diye konuştu. El-Erian’a göre ekonomik büyüme, merkez bankasının faizleri artırmasına yetecek kadar güçlü ve bu hisse senetleri için karışık bir mesaj veriyor.

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi, geçtiğimiz hafta 29 baz puan yükselmesinin ardından 2 baz puan veya yüzde 0.02 düşerek Londra saati ile 10:42’de yüzde 2.39 oldu. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 7/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 2.19 dolar yükselerek 97 23/32 seviyesine geldi.