Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Biz de insanız, hata da, kusur da işlemiş olabiliriz. Esasen bu hata ve kusurlarımızı görerek yeniden ayaklarımızın üzerinde dimdik yükselmemiz lazım. Bunun çok kısa bir zamanda, hemen hemen ilk seçimde görüleceğine de inanıyorum. Çünkü halk bu eserden memnuniyetini çok yakın bir zamanda görecektir veya memnuniyetsizliğini. Tekrar ülkesine canla, başla hizmet eden AK Parti'ye yeniden kucaklarını açacaktır" ifadesini kullandı.

Arınç, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bakanlar Kurulu üyeleri ve MYK üyeleriyle gerçekleştireceği toplantıya katılmak üzere geldiği parti genel merkezinin girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Seçim sonuçlarının ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim sonuçlarına ilişkin gayet güzel bir konuşma yaptığını söyledi.

Arınç, Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısının yapılacağını ve kendisinin de davet edildiğini ifade ederek, "Burada herhalde daha kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Şüphesiz hepimizin bir değerlendirmesi var ancak bunu tamamen ifade etmek için vakit henüz erken. Duygusal olabilir. Dolayısıyla bütün arkadaşlarımızı dinleyerek bazı sonuçlara varmamız gerekiyor" diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı olarak değil ama Bülent Arınç olarak hissiyatını ifade etmek istediğini vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:

"Ben bu partinin kurucusuyum ve 13 yıldır AK Parti'de hep zaferler gördüm, hep başarılar gördüm. Dün akşam itibarıyla da aktif siyasete veda etmiştim. Şüphesiz aktif siyasete veda ettiğimiz günde de büyük bir başarıyı, zaferi görmek isterdim. Fakat maalesef sonuç böyle olmadı. AK Parti tek başına iktidar olma imkanı bulamadı. Aldığımız sonuç ortadadır sadece üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum.

HDP açısından bir başarı olduğunu hepimiz kabul etmeliyiz. Yüksek oy aldılar, çok sayıda milletvekili çıkardılar, bütün bu sonuçlar bize bu seçimlerde başarının HDP yönünde olduğunu gösteriyor. CHP ve MHP başarılı değildir. MHP, oyunu yüzde 17 bile yapamamıştır ancak HDP'nin çıkarabildiği kadar milletvekili çıkarmışlardır. Türkiye'nin hemen hemen yarıya yakın ilinde yoklardır. Cumhuriyet Halk Partisi başarılı değildir, 25 olan oyunu 28 bile yapamamıştır. Eğer 28 yapabilselerdi başarılı sayardım. Türkiye'nin neredeyse yüzde 40'ında yoklardır."

- "HDP, koçbaşı gibi kullanılmıştır"-

Arınç, her iki partinin genel başkanlarının ve parti sözcülerinin konuşmalarına da değinerek, "Bu seçimden fevkalade memnun olduklarını görüyoruz, bu bir çelişkidir. Şüphesiz AK Parti birinci parti olmuştur, Türkiye'nin neredeyse yüzde 85'inde vardır, pek çok ilde milletvekili çıkarmıştır. Bu açıdan baktığımıza başarılı olduğunu görebiliriz" şeklinde konuştu.

AK Parti olarak iktidarlara alıştıklarını, üç dönemdir tek başına iktidarda bulunduklarını vurgulayan Arınç, bu dönem ise kısmet olmadığını, bu açıdan bakıldığında da üzücü bir sonuç elde ettiklerini dile getirdi.

"Dürüst olmamız lazım, dürüst değerlendirme yapmamız lazım" diyen Arınç, "Ancak yiğit düştüğü yerden kalkar. Çok yakın bir zamanda AK Parti'nin yeniden iktidar olma şansını çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

Arınç, bu seçimde "AK Parti'yi iktidardan düşürebilmek, çoğunluk elde etmesine engel olmak" için HDP'nin kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

"HDP bir projedir. CHP, 'HDP barajı aşsın' diye oylarını vermiştir. MHP, aleyhinde bir kelime söylememiş hatta belki maddi destekte bulunmuştur. Maddi desteği para açısından söylemiyorum, belki oy desteği olarak doğrudan ya da dolaylı destekte bulunmuştur. Şüphesiz iç ve dış medyanın seçim sonuçlarına etki edebilecek bütün unsurlarında HDP lehinde kullanıldığını görüyoruz.

HDP, AK Parti iktidarını yıkmak, AK Parti kalesine girmek için bir koçbaşı gibi kullanılmıştır. Koçbaşı HDP'dir, koçbaşını kullananlar da CHP'dir, MHP'dir, Paralel Devlet Yapılanmasıdır, iç ve dış odaklardır ve güçlü bir medyadır. Şimdi eserleriyle ne kadar sevindiklerini de dün akşamdan bu yana görüyoruz. Madem ki CHP ve MHP, HDP'nin barajı aşmasıyla AK Parti çoğunluğunun elde edileceğini iyi hesaplamış ve neticede bu şekilde tecelli etmiştir. Seçim meydanlarında da hiçbir zaman MHP, HDP aleyhinde HDP, MHP aleyhinde CHP ile MHP'nin küçük bir tartışma yapmadığını, bir eleştiri bile getirmediğini gördüğümüze göre aralarında açık ve gizli bir ittifakın olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bir koalisyon kurulacaksa ben Sayın Bahçeli'den daha farklı bir formül önermek zorundayım. Çok iyi anlaşan ve birbirleriyle AK Parti'yi yıkmak için el ele vermiş olan bu 3 partinin çoğunluğu hükümet kurmaya yetiyor. Önce bunu denemelerinde fayda vardır. Çünkü seçime yönelik bu açık ittifakın sonucunun da koalisyon olmasını halkımız bekler. Bu 3 partinin ittifakı seçimden başarıyla çıkmıştır, HDP'yi barajı aştırtmak suretiyle o zaman bunun tabi sonucunun da Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak olduğunu hepimiz görebiliriz."

Arınç, "Böyle bir hükümet kurulmadı, kurulamadı. Ülke hükümetsiz kalmamalı bence. Ekonomik gidişat içerisinde kararlar alınması gereken durumlar çok acil olabilir. Dışarıda gelişen olaylar Türkiye için her saniyeyi değerli kılabilir. İçerideki gelişmeler Türkiye için çok önemli bir nokta olabilir" diye konuştu.

-"HDP sizin HDP'niz"-

Çözüm Süreci'nin masanın üzerinde beklediğini ifade eden Arınç, "Bu konuda, silahların bırakılması konusunda acil bir karar vermek gerekebilir. Hiçbir şeyin durmadan, bir devlet geleneği içerisinde devam etmesi gerekebilir. AK Parti, şüphesiz bu konuda kendine rol düştüğünde veya kendine ihtiyaç olduğunda bunu rahatlıkla karşılayacaktır" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün akşam "çok büyük bir zafer kazanmış komutan edasıyla", "Hadi bakalım HDP ile kursunlar" açıklaması yaptığının altını çizen Arınç, "HDP sizin HDP'niz. Eser sizin eseriniz. Başarı, HDP'nin başarısı ise bu başarıda sizin de katkınız var. Öncelikle koalisyonu zahmet olmazsa siz deneyin. Sonucuna göre de 'Yetiş AK Parti' dendiğinde, 'AK Parti görev başına' dendiğinde, biz de bize düşeni yapmaya hazırız" diye konuştu.

Arınç, "AK Parti olarak MHP'ye kapıyı kapatmış mı oluyorsunuz?" sorusu üzerine ise, şu değerlendirmede bulundu:

"Siyasette kapı kapatılmaz, kapı kapatan siyasetçi basit ve korkak siyasetçidir. Ülkenin yönetime ihtiyacı var. AK Parti iktidarı tek başına devam etti, ne yaptıysa tek başına iktidarında yaptı. Olumlu yüzde 90, belki de olumsuz yüzde 10. Biz de insanız hata da kusur da işlemiş olabiliriz. Esasen bu hata ve kusurlarımızı görerek yeniden ayaklarımızın üzerinde dimdik yükselmemiz lazım. Bunun çok kısa bir zamanda, hemen hemen ilk seçimde görüleceğine de inanıyorum. Çünkü halk bu eserden memnuniyetini çok yakın bir zamanda görecektir veya memnuniyetsizliğini. Tekrar ülkesine canla, başla hizmet eden AK Parti'ye yeniden kucaklarını açacaktır. Bu partilerin genel başkanlarının yaptığı 'kof bir kahramanlık'tır. 'Ona kapıyı kapatalım. Buna kapıyı kapatalım. Onlar yapsın, ben kenarda kalayım.' Bu doğru olmaz."

-"Doğrusu böyle bir sonuç beklemiyorduk"-

Arınç, 1973 seçimlerini hatırlatarak, "Demirel, iktidardan düşmüştü. 'Millet bize muhalefet görevi verdi' demişti. Sonunda hiçbir partiyle koalisyon yapmayınca CHP-MSP Hükümeti kurulmuştu. Daha sonra onun aynısını Demirel, DYP ile SHP ortaklığında gösterdi. Dolayısıyla madem ki bu siyasi partiler demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır, bu halktan belli oranda oy almışlardır. Azami müştereklerde birleşerek bir koalisyon kurmaları beklenir. Yoksa erken seçime gidilirse, bu da demokratik yollardan birisidir. Onun da şartları vardır. Onun da elbette milletimiz açısından bir değeri olabilir" diye konuştu.

"Olası bir erken seçimde üç dönem kuralı, bir dönem geçtiği için tamamlanmış olacak gibi gözüküyor. Sayın Melih Gökçek ile olan polemik ilgili '8 Haziran'ı bekleyin' demiştiniz. Bundan sonraki tutumunuz ne olacak?" soruları üzerine Arınç, bunların şahsi sorular ve doğrudan kendisiyle ilgili konular olduğunu belirtti.

Bülent Arınç, "Biz aktif siyasete veda ederken, bildiğiniz gibi üç dönem şartıyla sevinerek, gülerek, bunu benimseyerek bu dönem aday olmadık. Bundan da dolayı çok memnunuz aslında. Ama doğrusu böyle bir sonuç beklemiyorduk. Halk, elbette AK Parti'ye bir ders verebilir. Halkın iradesi, bizim de irademizdir. Dün, buna duyduğumuz saygıyı Sayın Başbakanımız çok güzel ifade etti. Ama bu milletvekili sayımızın 250'ler civarında olması, elbette bu dersten fazlasıyla nasiplendiğimizi gösteriyor. 'Bunun arkasından seçim olursa, aday olur musunuz, başkaları olur mu?' tartışması bugünün tartışması değil" ifadelerini kullandı.

-"Daha bugün 8 Haziran, 8 Haziran sonrası değil"-

Dün akşam itibariyle milletvekili olmadıklarını belirten Arınç, "Yeni hükümet kuruluncaya kadar zannediyorum bakanlık görevimiz devam edecek. Rahmetli Erbakan Hoca, böyle bir soru duyduğu zaman 'Doğmamış çocuğa don biçilmez' derdi. Senin sorun da biraz buna benzedi. İnşallah önümüzü bir görelim, ondan sonra AK Parti içerisinde ne yapmamız gerektiğini genel başkanımızla oturup karar veririz" dedi.

Gökçek ile ilgili soruyu anımsatan Arınç, "Diğer konularda çok fazlasıyla konuştum. 7 Haziran bitti, bugün 8 Haziran. 'Bugün itibariyle şunları şunları açıklayacağım' diye herhangi bir sözüm olmadı. '8 Haziran'dan sonra gerek duyduğumuzda çok şeyler yapabileceğimizi' söylemiştim. Daha bugün 8 Haziran. 8 Haziran sonrası değil" diye konuştu.

AA