Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama’nın G7 Zirvesi’nde gerçekleşen özel bir görüşmede doların güçlü seyri ile ilgili endişelerini dile getirmiş veya getirmemiş olması bir yana, gelişen piyasalar doların yükselişinden zarar görüyor. Dolar trendi terse dönüşe ilişkin herhangi bir sinyal vermiyor.

ABD ve Almanya’da tahvil faizlerinin yükselmesi, dolar ve euro cinsinden varlıkları uluslararası yatırımcılar için daha çekici kılıyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin göstergesi Aralık ayından bu yana ilk kez hem dolar hem de euro karşısında geçtiğimiz iki haftada geriledi.

Morgan Stanley stratejistleri Calvin Tse ve James Lord, konu ile ilgili raporlarında, “Tahvil faizlerinin yüksek olduğu ve volatilitenin arttığı bir dünyada gelişen piyasalara yönelik daha fazla aşağı yönlü baskı olduğuna inanıyoruz. Dinamik, gelişen ülke para birimlerinin euro ile birlikte hareket etmekten çıkması ile birlikte değişti” değerlendirmesinde bulundular. Bazı gelişen ülkelerin döviz kurlarında görülen 3 yıllık düşüş ticaret açıklarının azalmasına yardımcı oldu. Ancak Döviz kurlarında daha fazla düşüş görülürse yerel para birimi cinsinden tahvillerin yüzde 30’undan fazlasını elinde tutan yabancı yatırımcı güveni sarsılabilir. Gelişen piyasa hisseleri geçtiğimiz 11 gün boyunca gerileme kaydederek 1990’dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gösterdi.

Bloomberg’in en çok işlem gören gelişen ülke para birimlerinin göstergesi dolar karşısında 5 Haziran itibarıyla sona eren iki haftada yüzde 2.4 geriledi. Gösterge euro karşısında yüzde 3.3 düştü.