Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:35'te güncellendi)

Altın, doların Pazartesi günkü kayıplarını korumasının ardından, yükselişini ikinci güne taşıdı. Gümüş, platin ve palladyum değer kazandı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 1 ile yaklaşık 1 haftanın en sert düşüşünü göstermesinin ardından fazla değişmedi. Altın ve dolar genellikle ters yönde hareket ediyor. ABD'de bu hafta açıklanacak olan perakende satışlar ve Tüketici Güveni verileri, yatırımcılara ABD ekonomisinin daha net bir görünümünü sağlayabilir ve büyümenin Fed'in faiz artırımına gitmesine yetecek denli güçlü olup olmadığını gösterebilir.

Spot altın yüzde 0.7 yükselerek, Londra'da öğle saatlerinde ons başına 1,181.97 dolara çıktı. Metal Cuma günü 1,162.88 dolar ile 19 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Altın Şanghay'da son dört günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.6 yükselişle ons başına 1,181 dolara yükseldi.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Fed'in bir sonraki hareketinin ne olacağı ve ne zaman olacağını anlayabilmek için Perşembe günkü perakende satışlar verisini bekliyoruz" dedi.

Fed fonları vadeli kontratları, Fed'in bu yılın sonuna kadar faiz artırımına gitme ihtimalinin yüzde 58 olduğunu gösteriyor. Yükselen faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor.

ABD Verileri

Analistler, bu hafta açıklanacak olan ABD verilerinin ekonominin güçlenmekte olduğu yolundaki işaretlere katkıda bulunmasını ve bunun da Fed Başkanı Janet Yellen ve kuruluun borçlanma maliyetlerini artırması için durumu güçlendirmesini bekliyor. Bloomberg'in anketine katılan 82 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Nisan ayıdna değişmeyen perakende satışlar verisinin Mayıs ayında yüzde 1.2 artış göstermesi bekleniyor. Cuma günü açıklanacak olan üretici fiyatları endeksi verisinin de artış göstermesi bekleniyor.

Spot gümüş yüzde 1 yükselişle ons başına 16.1466 dolara çıktı. metal yüzde 1.3 kadar yükselerek son bir haftanın en güçlü çıkışını gerçekleştirdi. Platin yüzde 1 yükselerek ons başına 1,113.82 dolara çıktı ve gün içinde yüzde 1.2 ile 15 Mayıs'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Palladyum yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 748.25 dolara ulaştı.

(15:35'te güncellendi)