Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Orta Vadeli Sukuk İhracını 10 milyar dolardan 25 milyar dolara çıkardığını açıkladı.

İKB İcra Genel Kurulu, Mozambik Cumhuriyeti'nin başkenti Maputo'da yaptığı toplantıda, üye ülkelerin gelişmelerine yönelik artan ihtiyaçlarını karşılamak üzere Orta Vadeli Sukuk İhraç Programını 10 milyar dolardan 25 milyar dolara yükseltme kararı aldı.

Söz konusu toplantının ardından yapılan açıklamada, 2003'den beri sukuk ihracında gösterilen başarının bankanın icra kurulu tarafından takdirle karşılandığı ifade edildi.

Bu başarının İKB'nın uluslararası finans içinde seçkin konumunu ve bankaya olan güveni yansıttığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Bankamıza uluslararası kredi kuruluşları Standard and Poor's, Fitch ve Moody's tarafından en yüksek kredi notu olan 'AAA' verilmiştir. Ayrıca, 2004'te Basel Bankacılık Gözetim ve Denetim Komitesi ve 2007'de de Avrupa Komisyonu, bankamızı çok taraflı sıfır risk ağırlıklığına tabi finans kurumu olarak tanımıştır. Bunun sonucunda İKB sukuk programları "AAA" kredi notunu istikrarlı görünümle birlikte korumuştur. Bankamız tarafından daha önce ihraç edilen 10 milyar dolarlık sukuk programı da üye ülkelerdeki çeşitli altyapı projelerinde kullanılmıştır."

İcra Genel Kurulu ayrıca üye ülkelerde ve üye olmayan ülkelerdeki müslüman toplumun projelerinde kullanılmak üzere toplam 450 milyon dolarlık fonuda onayladı. Ayrıca İKB ile Bill & Melinda Gates Vakfı "Hayat ve Geçim Kaynağı" adında fon kurarak, beş yıl içinde 500 milyon dolar toplamak için anlaşma imzaladı. Söz konusu anlaşmaya göre banka ve vakıf her biri 100 milyon dolar fona para aktaracak ve geri kalan 300 milyon dolarda diğer bağışçılar ve işbirliği yapılan kuruluşlardan sağlanacak.

İslam Kalkınma Bankası'na üye 56 ülkenin temsilcileri, bankanın çalışmalarını masaya yatırmak için Mozambik Cumhuriyeti'nin başkenti Maputo'da 40. Yıl Genel Kurulu'nda bir araya geldi. 11 Haziran'a kadar devam edecek bankanın genel kurul toplantısında Türkiye'yi, Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş temsil ediyor.

İKB, İslam prensipleri doğrultusunda üye ülkeler ile Müslüman toplumların ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Kuruluşundan günümüze kadar üye ülkelere 104 milyar dolar finansman sağlayan banka, bunun 7,5 milyar dolarını Türkiye'ye kullandırdı.

AA