Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:35'te güncellendi)

Dolar göstergesi, traderların ABD’nin ekonomik durumuna yönelik sinyal arayışına girmeleri ile düşüşü 3. güne taşıyor. Traderlar, Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez gideceği faiz artırımı için ABD ekonomisinin gücüne ilişkin işaret bekliyorlar.

Dolar yen karşısında bu yılın en büyük düşüşünü kaydetmeye ilerliyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, yenin reel efektif kurunda daha fazla gerileme görülmesinin düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. Dolar Avustralya ve Yeni Zelanda doları karşısında, ABD perakende satışlar verisinin Perşembe günü açıklanması öncesinde zayıfladı.

Tokyo’daki Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corp. döviz kuru finansal ürün işlemleri yöneticisi Nobuo Ichikawa, “Faiz artırımı öncesinde piyasalar çok hassas bir döneme giriyor. Verilere odaklanılacak” dedi. .  Traderlar, dolardaki artışları doğrulayacak işaretler arıyorlar.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek Londra saati ile 07:57’de 1,175.50 puan oldu ve 15 Mayıs’tan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Dolar yen karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek 122.88 yenden işlem gördü ve 16 Aralık’tan bu yana en büyük düşüşe ilerliyor. Dolar euro karşısında gerileyerek TSİ 11:31'de 1.1335 dolar oldu.

ABD’de Perşembe günü açıklanacak perakende satışlar, dolarda yükseliş bekleyenleri destekleyebilir. Veri, ABD ekonomisinin Fed’in faiz artırımına dayanacak kadar güçlü olduğu sinyali verebilir. Dolar, 5 Haziran’da açıklanan güçlü istihdam verisinden bu yana değer kaybetti. ABD Başkanı Barack Obama Pazartesi günü güçlü dolar ile ilgili endişeli olduğu yönünde iddiaları reddetti. Bir Fransız yetkili, Obama’nın G7 liderlerine dolardaki yükselişin bir problem olduğunu söylediğini belirtmişti.

(11:35'te güncellendi)