Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:30'da güncellendi)

ABD hisseleri, enerji ve petrol fiyatlarındaki artış doğrultusunda değer kazandı ve Avrupa’daki yükselişi takip etti. Yunanistan’ın Avrupa Birliği ile müzakereleri iyimser bir tablo çiziyor. Hükümet tahvilleri kayıpları genişletirken, yen temel para birimlerinin tamamı karşısında değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 11:00'de yüzde 1 yükseldi.  Stoxx 600 ise 6 günlük düşüşü sonlandırdı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Eylül ayından bu yana ilk kez yüzde 1 seviyesini aştı ve ABD 10 yıllık hazine tahvilleri Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Petrol New York'ta yüzde 1.5 değer kazandı. Gelişen piyasalar son 13 günde ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Yen, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın, ülkesinin para biriminin daha da düştüğünü görmenin zor olduğunu açıklamasının ardından değer kazandı. Japon yeni geçen hafta 13 yılın en düşük seviyesine indi ve bu hareket, ekonomi ve maliye bakanlarının Döviz piyasalarındaki "ani" ve "sert" hareketler konusunda endişelerini dile getirmeye yöneltti.

ABD’de 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi 4 baz puan yükselerek yüzde 2.47 seviyesine geldi. Portekiz’in 10 yıllıkları yüzde 3’ten daha fazla artış ile Kasım ayından bu yana en yüksek artışı kaydetti. İtalya’nın 10 yıllıkları ise 4 baz puan arttı ve yüzde 2.33 seviyesine geldi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Çarşamba günü Brüksel'de Almanya ve Fransa liderleri ile bir araya geliyor.

Hong Kong'da Royal Bank of Canada kıdemli döviz stratejisti Sue Trinh, "Japon yetkililer açık bir şekilde kendi para birimlerinin tek bir yönde çok hızlı hareket etmesinden hoşlanmıyor" dedi ve "Son dönemde gördüğümüz, dolar-yen'in oldukça sert bir yukarı hareket yaptığı. Hiçbir merkez bankacı kurda bu hareketi görmekten hoşlanmaz" şeklinde görüş bildirdi.

(18:30'da güncellendi)