Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı olarak finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin, beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğini bildirdi.

Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, büyüme verilerini değerlendirdi.

Yılın ilk çeyreğinde GSYH'nin, geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 2,3 seviyesinde artış kaydettiğini belirten Babacan, mevsimsel etkilerden arındırılmış GSYH'nin ise ilk çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre, yüzde 1,3 oranında arttığını ifade etti.

Olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı olarak finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen, Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğini aktaran Babacan, şunları kaydetti:

"2015 yılı ilk çeyreğinde reel olarak yüzde 3,2 seviyesinde güçlü artış gösteren toplam nihai yurtiçi talebe karşılık, dış talebin zayıf seyri büyümeyi sınırlandırmıştır. Yılın ilk çeyreğinde toplam nihai yurtiçi talep büyümeye 3,3 yüzde puan katkı yaparken; net dış talep negatif 1,2 yüzde puan katkı yapmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinin görece toparlanmasına rağmen uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş kaynaklı özellikle petrol ihracatçısı ticaret ortaklarımızın büyümelerindeki zayıflama ve çevre ülkelerimizde yaşanan jeopolitik gelişmeler sonucunda ilk çeyrekte dış talebin büyümeye verdiği katkı azalmıştır.

2014 yıl genelinde negatif seyir izleyen özel sektör makine ve teçhizat yatırımları, 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 oranında artış göstermiştir. Özel kesim inşaat sektörü yatırımlarının olumsuz seyrine rağmen toplam özel sektör yatırımları yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,9 oranında artmıştır."

- "Türkiye ekonomisi 22 çeyrektir büyümeye devam ediyor"-

Türkiye ekonomisinin kesintisiz olarak 22 çeyrektir büyümeye devam ettiğini vurgulayan Babacan, aynı zamanda istihdam artışının da sürdüğünü bildirdi.

Babacan, yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre 577 bin kişiye istihdam sağlandığını belirterek, 2009 yılından itibaren yaratılan ilave istihdamın 6 milyon 366 bin kişiye ulaştığına dikkati çekti.

Yılın ilk üç aylık döneminde, mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranının bir önceki çeyreğe göre 0,4 yüzde puan gerileyerek, yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleştiğini aktaran Babacan, "Türkiye ekonomisi sağlam makroekonomik temelleri, güçlü kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sistemi ile dışsal şoklara karşı dayanıklılığını sürdürmüştür. Önümüzdeki dönemde dış talebin büyümeye katkı sağlaması beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

AA