Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Petrol, son 30 yılın en yüksek seviyesi civarında gerçekleşen ABD üretimi ve OPEC'in en büyük üyelerinin küresel arz fazlasını devam ettireceği yönündeki spekülasyonlar ile düşüşünü 3. güne taşıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.4 kadar geriledi. Baker Hughes Inc. verilerine göre dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı üst üste 27. haftada da düşüş gösterdi. Öte yandan Energy Information Administration (EIA) verilerine göre, ABD'de günlük petrol üretimi 9.61 milyon varil ile 30 yılın en yüksek seviyelerinde gerçekleşiyor.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, fiyatların Mart ayından bu yana yüzde 40 yükseliş göstererek üretimi teşvik etmesi ile varil başına 60 dolar seviyesinde duraksadı. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre (UEA) Suudi Arabistan, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri rekor seviyede petrol üretimi gerçekleştiriyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) 5 Haziran’da aldığı karar ile üretim hedefini sabit tuttu.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Gördüğümüz yumuşaklık arzın tekrar artış gösterme potansiyelini yansıtıyor. Fiyatların yükselmesi halinde sadece OPEC ve Suudiler değil, ABD’den üretim artışı gelebilir” dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde Londra saati ile 11:09'da 83 sent kadar gerileyerek varil başına 59.13 dolardan işlem gördü. Kontrat, Cuma günü 81 sent düşüş ile 59.96 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 35 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 11 yükseldi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.11 dolar değer kaybederek varil başına 62.76 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.64 dolar seviyesinde. Daha aktif olan Ağustos vadeli kontrat 91 sent gerileyerek 63.73 dolara geldi.

(15:15'te güncellendi)