Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in gösterge para piyasası oranı, ilk halka arzların fonlara talebi artırması ile yükselişi 5. güne taşıyor.

Bu hafta 25 şirketin yeni hisse satışı gerçekleştirmesi bekleniyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin meydanına göre, yeni hisse satışları 6.7 trilyon yuanlık (1.1 trilyon dolar) miktarı dondurabilir. Maliye Bakanlığı geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile yüksek maliyetli yerel yönetim borçlanmalarını  daha ucuz yerel yönetim tahvilleri ile takas etme kotasını 1 trilyon yuan artırmıştı. Böylece programın total kotası 2 trilyon yuana ulaştı. Para oranlarının yükselişinde, bankaların şirketler vergi ödemelerini merkez bankasına park etmesi etkili oldu.

Şanghay’daki China Merchants Securities Co. analistlerinden Sun Binbin, “Fonların büyük bir miktarı ilk halka arzlar ile donacak. Öte yandan bankaların vergi ödemelerine hazırlanması gerek. Oranlar üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı görebiliriz” dedi.

Bankalararası fonlama müsaitliğinin göstergesi olan 7 günlük repo faiz oranı 2 baz puan yükseldi ve yüzde 2.10 ile 4 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 1 yıllık faiz swapının maliyeti, 5 baz puan artış ile yüzde 2.47 oldu. 2025 vadeli tahvil faizi 4 baz puan artarak yüzde 3.65’e geldi.