Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan ile kreditörleri arasındaki kurtarma yardımına ilişkin görüşmelerin anlaşmaya varılamadan kesilmesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşırken, ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti ve euro zayıfladı. ABD Hazine tahvilleri değer kazanırken, bakır, petrol ile birlikte geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 08:31'de yüzde 1.5 aşağıda seyrediyordu ve Yunanistan hisse senetleri sert düşüşler gösterdi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 geriledi. Euro önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 18 baz puan yükselirken, aynı vadede Almanya ve ABD Hazine tahvillerinin getirileri, yatırımcıların güvenli liman aramaları ile birlikte düştü. Bakır yüzde 1.2 değer kaybetti.

Brüksel'de Yunanistan ve kreditörleri arasında yürütülen müzakereler Pazar günü sadece 45 dakikada sürdü. Bunun ardından, 18 Haziran'da gerçekleştirilecek olan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı artık Yunanistan'ın temerrüde düşmesini önlemek için "tamam ya da devam" toplantısı olarak şekillenebilir. Öte yandan, piyasada dikkatler, aynı zamanda, ABD para politikasına ilişkin gelişmelerde olacak. Zira Fed Çarşamba günü faiz oranlarını değerlendirmek üzere bir araya gelecek. Japonya Merkez Bankası toplantısı da izlenecek. Öte yandan, Dünyanın kısıtlaması en yüksek piyasalarından biri olan Suudi Arabistan hisse senedi piyasası yabancılara açılıyor.

Londra'da Royal London Asset Management Ltd. çoklu varlık müdürü Trevor Greetham, "Bu Yunanisan etkisi ve şu ana kadar gördüğümüzden faha fazla bulaşma etkisi göreceğiz," dedi ve "Her iki taraf da anlaşmak istemediği bazı şeyler konusunda anlaşmaya varmak zorunda. Bu nedenle hafta boyunca volatilite göreceğiz. Durum gerçekten ısınıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.1219 seviyesine geldi ve önemli para birimlerinin çoğu karşısında gevşedi. Bir aylık volatilite göstergesi yüzde 14.39'a çıkarak Aralık 2011'den bu yana en yüksek sevieysine çıktı.

(16:10'da güncellendi)