Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan hisse senetleri, kreditörlerle Atina arasındaki müzakerelerin çıkmaza girmesi sonrası, Avrupa'da hisselerdeki düşüşlere öncülük ederken Avrupa hisseleri yakjlaşık 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi günün sonunda yüzde 1,6 gerileyerek 383,02 puan oldu. Yunanistan'ın ASE Endeksi haberlerin ardından yüzde 4,7 düşerken, Alpha Bank AE ve Piraeus Bank yüzde 9'un üstünde kayıplar yaşadılar. İtalya'nın FTSE MIB Endeksi bir diğer kötü performans gösteren Borsa olurken, yüzde 2.4 düşüş gerçekleşti.

Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,9 azalarak 10.984,97 puandan kapanış yaptı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,7 değer kaybetti ve 4.815,36 puandan kapandı. İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,7 azalarak 10.842,10 puana geldi.

Yunanistan ve kreditörler arasında Brüksel'de yapılan son dakika görüşmeleri Pazar günü yalnızca 45 dakikanın ardından anlaşmazlıkla sonuçlandı. Yunanistan'a sağlanacak 7,2 milyar euroluk yardımın serbest bırakılması için yapılan müzakerelerin son ayağından da uzlaşma çıkmazken, Alexis Tsipras önderliğindeki Yunan hükümetine eurodan çıkma noktasında yapılan uyarılar da artıyor. Gözler şimdi 18 Haziran'da Lüksemburg'da gerçekleşecek Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına (Eurogroup) çevrildi. O toplantı Yunanistan'ın kaderini tayin etmesi bekleniyor.

Londra'daki Nomura International varlık stratejisti Witold Bahrke, "Olan biten her şey politikayla ilgili. Yunanistan'ın eurodan ayrılması mümkün ancak bunun ardından oluşacak riskler daha fazla volatiliteye yol açabilir" dedi.