Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 11.5'e indirdi. Banka, "Enflasyonda düşüş sürerse faiz indirimleri devam edebilir" açıklaması yaptı.

Rusya Merkez Bankası, rubleyi ve enflasyon risklerini kontrol altında tutmak amacıyla bu yıl dördüncü kez faiz indirim kararı aldı. Banka Mart ayından bu yana en düşük orandaki faiz indirimini gerçekleştirdi.

Bloomberg anketine katılan 35 ekonomistin 21’i merkez bankasının kararını doğru şekilde tahmin etti. 8 ekonomist 150 baz puanlık bir indirim öngördü. 5’i 50 baz puan 1 analist ise 75 baz puanlık bir indirim gerçekleştirileceği tahmininde bulundu.

Merkez bankası 5 ay önce başlatılan gevşemede frene basarak ruble üzerinde baskıya vurgu yapıyor. Ruble Nisan ayındaki faiz indiriminden bu yana yüzde 6’dan fazla değer kaybetti. Guvernör Elvira Nabiullina enflasyonun “kontrol altında” olduğunu belirtti.

Nabiullina, “Rusya Merkez Bankası, tüketici fiyatlarında artışın yavaşlaması ile gösterge faizi indirmeye devam etmeye hazır olacak. Para politikasında gevşemeye gitme potansiyeli, önümüzdeki birkaç ayda enflasyon riskleri tarafından sınırlandırılacak” dedi.