Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), ABD'nin kamu borcunun 2039 yılı itibariyle yaşlanan nüfusla birlikte ülke ekonomisinden daha büyük hale geleceğini açıkladı.

CBO'nun bugün yayınladığı rapora göre, ABD'de kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı 2039 yılında yüzde 101 ve 2040 yılında yüzde 107 seviyesine ulaşacak.

Bu derecede yüksek kamu borcunun ekonomiyi tehdit edeceği uyarısında bulunan CBO, raporunda şu ifadelere yer verdi:

"Yatırımcılar, bir noktada hükümetin borçlarını ödeme isteğinden ya da yeteneğinden şüphe duymaya başlayacaktır. Bu hükümetin borç almaya devam etmesi için daha yüksek faiz ödemesini gerektirecektir."

ABD'de kamu borcunun GSYH'ye oranı şu anda yüzde 74. Ancak, CBO gelecek 25 yıl içerisinde sosyal güvenlik, Medicare (yaşlılar için devlet sağlık sigortası) ve Medicaid (yoksular için sağlık sigortası) programlarının federal harcamaları rekor düzeye çıkaracağını öngörüyor.

Yaşlanan nüfusla artan sağlık hizmetleri maliyetinin ülkede finansal krize açabileceğini kaydeden CBO, ayrıca "Kanun yapıcıların, federal bütçeyi uzun vadede sürdürülebilir seviyeye getirmek için, hükümetin harcama ve vergilendirme politikalarında köklü değişikliklere gitmesi gerekebilir" değerlendirmesini yaptı.

Herhangi bir partiye bağlı olmayan ABD Kongresi Bütçe Ofisi, hükümetin bütçesine yönelik çalışmalar yapıyor.

AA