Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günü TSİ 21:00’de çeyrek dönemlik ekonomik tahminleri ile birlikte politika açıklamasını yayımlayacak. Fed Başkanı Janet Yellen ise TSİ 21:30’da bir basın toplantısı gerçekleştirecek.

Açıklamada dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şöyle:

Politika patikası: Fed’in faiz oranlarını Eylül ayına kadar sıfıra yakın seviyeden tutması bekleniyor. Dolayısıyla yatırımcılar yetkililerin çeyrek dönemlik yeni tahminlerine odaklanacaklar.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, 17 komite üyesinin beklentilerinin meydanından oluşan tahminler, gösterge federal fon oranının yıl sonuna kadar yüzde 0.625’e yükseleceğini gösterecek. Bu da iki çeyrek puanlık artırıma işaret ediyor. Dolayısıyla Fed yetkilileri federal fon oranları ile ilgili Mart ayı beklentilerine göre değişik yapmayabilirler.

New York’taki Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. baş finans ekonomisti Chris Rupkey, “Tahminler komitenin görüşü ile ilgili en iyi gösterge. Ekonominin tam istihdama ulaşıp ulaşmadığını ve Fed’in politika hedeflerine ne kadar yakın olduğunu tüm gün tartışabiliriz. Ancak önemli olan onların faizler oranları ve faiz artırım hızı ile ilgili beklentileri” dedi.

New York’taki JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti Michael Feroli, bu yıl iki faiz artırımından daha düşüş bir beklenti içinde olan Fed yetkilisi sayısında değişiklik olacağını öngörüyor. Feroli’ye göre eğer bu gruba üç veya daha fazla yetkili katılırsa, bu Eylül ayı artırımının düşük ihtimalli olduğuna işaret edebilir.

Eylül artırımı

Feroli, “Ana görüşümüz şöyle; eğer ikiden az faiz artırımı bekleyen gruba sadece iki yetkili katılırsa bu yetkililerin hala iki artırımdan ve Eylül ayı artırımın yana olduğuna işaret eder. Ancak ikiden fazla sayıda yetkilinin iki faiz artırımı beklentisini düşürmesi riski göz ardı edilemez” diye konuştu.

Verilere bağlı olma: Yellen basın toplantısında faiz artırımı ile ilgili verilere vurgu yapabilir. Fed Başkanı, ekonominin gidişatına bağlı olarak faizlerin yılın kalan 4 toplantısından herhangi birinde artırılabileceğini söyleyebilir. 22 Mayıs’taki konuşmasında Yellen, ekonominin beklediği gibi bir gelişme göstermesi halinde, faizlerin bu yıl artırılmasının uygun olacağını dile getirmişti.

Chicago’daki Sterne Agee & Leach Inc. başekonomisti Lindsey Piegza, “Nihai politika kararı sadece komite üyelerinin tahminlerine değil verilere de bağlı olacak” ifadesini kullandı.

Yellen, ilk çeyrek dönemdeki ekonomik zayıflığın petrol fiyatlarındaki düşüş gibi geçici faktörlere bağlı olduğunu vurgulayabilir. Petrol fiyatlarındaki gerileme enerji ilişkili yatırımları baltalamıştı. Yellen aynı zamanda yatırımcılara faiz artırımlarının kademeli olacağı garanti verecektir.

Oregon Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Tim Duy, “Veriler cansız gelirse toparlanma, sürdürülebilir olması için finansal genişlemeye ihtiyaç duyar. Yellen buna vurgu yapacaktır” değerlendirmesi yaptı.

Daha Pozitif

Büyüme Görünümü: Johns Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Jonathan Wright, “FOMC, ilk çeyrek dönemde daralmayı yansıtmak adına bu yıl için ekonomik büyüme tahminlerini düşürebilir. Ancak açıklama biraz daha pozitif gelecektir. Fed’in tüketici harcamaları ve işgücü piyasası ile ilgili daha pozitif olacağını düşünüyorum” dedi.

Perakende satışlar Mayıs ayında yüzde 1.2 yükselerek uzmanları ikinci çeyrek dönem ekonomik büyüme tahminini artırmaya teşvik etti. İşverenler geçtiğimiz ay 280,000 ile ekonomist beklentilerinin üzerinde istihdam sağladı. Ortalama saatlik ücret bir yıl önceye göre yüzde 2.3 artarak Ağustos 2013’ten bu yana en büyük yükselişi gösterdi.