Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Altın, Fed'in bugün tamamlanacak olan iki günlük toplantısı öncesi, Yunanistan borç görüşmelerinin kilitlenmesi ile birlikte, değer kaybetti. Platin altı yılın en düşük seviyesini daha da genişletirken, palladyum ayı piyasasına yaklaştı.

Fed'in politika toplantısı bu akşam sona erecek ve karışık ABD verileri ve Yunanistan'ın borç krizi, ABD merkez bankasının faiz artırımına gitme kararını daha karmaşık hale getiriyor. Vadeli işlem traderları politika yapıcılarının bu toplantıda faizleri sabit tutmasını beklerken, 2006'dan bu yana ilk faiz artrımının ne zaman yapılacağına dair daha fazla işaret gelebilir.

Stuttgart, Almanya'da Landesbank Baden-Wuerttemberg emtia analisti Thorsten Proettel, "Fed toplantısı ve Yunanistan gelişmelerinden kaynaklanan önemli olay risklerinden dolayı, beklemede kalmak için çok fazla neden var," dedi ve "Fed'in bugün harekete geçeceğini düşünmüyorum ve Yunanistan konusunda muhtemelen bir son dakika anlaşması olacak. Ancak volatilite riski bazılarının cesaretini kırabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.2 gerileyerek, New York saati ile 07:32'de ons başına 1,178.90 dolara indi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 55 altındaydı. Spot altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,179.74 dolara geriledi.

Yüksek faizler altının cazibesini azaltıyor, zira altın, tahvil ve hisse senetleri gibi faiz ödemiyor ya da getiri sağlamıyor. Fed gösterge faizi 2008'den bu yana rekor düşük seviyede tutuyor.

Yunanistan Görüşmeleri

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın kreditörlere yönelik eleştirileri artarken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Yunanistan'ı euroda tutmak için mümkün olan herşeyi yapmaya devam edeceğini söyledi. Euro Bölgesi maliye bakanları Perşembe günü Yunanistan2ın kurtarma paketini görüşmek üzere toplanacak.

Temmuz vadeli gümüş kontratları yüzde 0.1 geri çekilerek ons başına 15.945 dolara düştü.

Eylül vadeli palladyum yüzde 0.3 kayıpla ons başına 730.75 dolara indi ve 31 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal düşüşünü beşinci güne taşıdı ve 29 Ağustos kapanışından bu yana yaklaşık yüzde 20 geriledi. Temmuz vadeli platin yüzde 0.1 düşüşle ons başına 1,077.90 dolara indi. Metal 1,073 dolar ile Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesini test etti.

Johnson Matthey Plc, Mayıs ayındaki raporunda, palladyum piyasasında 2015 yılında muhtemelen son dört yılın en düşük açığının olacağını ve platinin, toparlanan arzın otomobil üreticilerinden gelen talebi kapatması ile birlikte dengeli piyasaya yaklaşacağını kaydetti.

(15:25'te güncellendi)