Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

Seçim sonrası siyasilerden gelen açıklamalara göre yön bulan yurtiçi piyasalar, bugün ABD Merkez Bankası Fed'in para politikası kararı doğrultusunda şekillendi. Siyasi arenadan gelen farklı tondaki açıklamalar, Türk varlıkları üstünde ciddi oranda etkili oluyor.

Muhalefet kanadı hafta başında Cumhurbaşkanı'nın görüşme talebini geri çevirmiş, bu durum piyasalarda koalisyon konusundaki iyimserliği olumsuz etkilemişti. Uzlaşma sağlanamayacağı yönündeki açıklamalar, piyasalar satış getirirken, Borsa Pazartesi günü yüzde 2 düşüş yaşamıştı. Ancak dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun herkesle görüşmeye hazır olduklarını belirtmesinin ardından piyasalarda tekrar iyimserlik hissedilmeye başlandı. Ancak ortaya net bir yol haritası çıkmaması, erken seçim tehlikesinin de ciddi şekilde tartışılmasına yol açıyor.

Phillip Capital Başekonomisti Özlem Bayraktar-Gökşen, erken seçim riski dolayısıyla piyasalarda ciddi bir volatilite olduğunu söyledi. Global zeminin de kaygan bir yere işaret ettiğini kaydeden Bayraktar-Gökşen "Haziran'a kadar seçim ve seçim belirsizliği konuşarak önemli bir zaman kaybına uğradık (ekonomi politikalarının düzene sokulup, önemli bir reform patikasına oturtulması anlamında), Türkiye'nin kısa vadede tekrar bir seçim içerisine girmesi katlanılması zor bir yük haline gelebilir" diye konuştu.

Borsa yükseldi

Borsa İstanbul 100 endeksi, seçimin ardından sert kayıpla 80 bin puanın altına gevşemişti. Ancak koalisyon konusunda uzlaşılabileceği beklentileri ile bu hafta yeniden 80.000'in üstüne çıktı. Endeks hafta genelindeki kaybını da silmeye yaklaşıyor.

BIST 100 bugüne de yükselişle başlarken, günü yüzde 0,66 artışla 80,713.25 puandan kapanış yaptı.

Dolar/TL geriledi

7 Haziran sonrası 2,80'i test ederek yeni bir rekor kıran dolar/TL, daha sonra gerileyerek 2,70 seviyesine kadar inmişti. Kur bugün TSİ 21:47'de yüzde 0.7 düşüş ile 2,7141 oldu.

Euro/TL aynı dakikalarda yüzde 0,15 yükselerek 3,0752 olurken, sepet kur 2,89 düzeyinde. 2 yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 10,17 seviyesinde.

(21:50'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com