Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Petrol, ABD stoklarındaki düşüşün ülkede arz fazlasının hafiflediği spekülasyonlarını desteklemesi ile 1 haftanın en büyük yükselişini kaydetti.

Petrol vadelileri Çarşamba günü New York’ta yüzde 2.4 yükseldi. American Petroleum Institute verilerine göre petrol stokları 12 Haziran’da sona eren haftada 2.9 milyon varil daraldı. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg anketine katılan uzmanlar ABD’de stokların düşüşü 7. haftaya taşıyacağı tahmininde bulunuyor.

Petrol, ABD stoklarının düşüş göstermesi ve hizmet veren sondaj kulesi sayısındaki gerileme ile 4 ayın en yükseğine yakın seviyeden işlem görüyor. National Oil Corp.’a göre Libya gelecek ay üretimini ikiye katlayabilir.

Kopenhag'daki Danske Bank A/S emtia analisti Jens Pedersen, “Fiyatlar bu seviyelerde tutunacak gibi görünüyor. Piyasa üretimde düşüş görüleceği beklentisi ile ralli yaptı” dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 1.41 dolar kadar yükselerek varil başına 61.38 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 45 sent artarak 59.97 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 10 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 15 yükseldi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 1.46 dolar değerlenerek varil başında 65.16 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 25 sent düşüş ile 63.70 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.53 dolar seviyesinde.

(15:10'da güncellendi)