Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa’nın çevre ülkeleri, en az 6 ayın en yüksek borçlanma maliyetleri ile karşı karşıya geliyorlar. Yatırımcılar Yunanistan’ın temerrüde düşmesi durumunda en çok riske maruz kalacak tahvil ihraççılarından uzak duruyorlar.

Avrupa Merkez Bankası’nın 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) ülke tahvili alım programına (QE) rağmen, 10 yıl İspanya tahvil faizi Salı günü yüzde 2.54 ile Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. İtalya’da tahvil faizi Ekim’den bu yana zirve seviyeye ulaşırken, İrlanda ve Portekiz bu yılın en dik borçlanma maliyetlerini görüyor.

Yatırımcılar, Yunanistan ve kreditörlerinin finansal yardım ile ilgili kavga pozisyonu almaları ile birlikte çevre tahvillerdeki varlıklarını azaltıyorlar. Yaşanan tartışmalar Yunanistan’ın IMF borçlarında bu ay temerrüde düşebileceği endişesini alevlendiriyor ve 3 yıl önceki bütçe sıkıntı ve finansal çalkantıyı hatırlatıyor.

İspanya ve İtalya tahvilleri dahil olmak üzere 200 milyar euroluk varlık yöneten Frankfurt merkezli Union Investment ekonomistlerinden Mauricio Vargas, “2012’den bu yana ilk kez Yunanistan bulaşıcılığı olduğunu görüyoruz. Bu benim için büyük bir endişe kaynağı. Çünkü bu piyasaların göz ardı ettiği bir sistematik risk işareti” dedi.

Hermes Investment Management baş ekonomisti Neil Williams, “Tahvillerdeki satış dalgası mevcut seviyelerinde bile QE’nin etkilerini zayıflatıyor ve hükümetlerin bütçe açığını kontrol altına alma çabalarına engel oluşturabilir” diye konuştu.