Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Euro Bölgesi'nde Mayıs ayında enflasyon, yıllık bazda yüzde 0,3, aylık bazda ise yüzde 0,2 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) nihai verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 0,3, aylık yüzde 0,2 artış kaydetti. Piyasalarda enflasyonun Mayıs ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 0,3 artması bekleniyordu. Böylece bölgede enflasyon, beklentiler paralelinde gerçekleşirken, nihai enflasyon verisi daha önce 2 Haziran'da açıklanan öncü veriyi teyit etti.

Bu yılın Mayıs ayında, Avrupa Birliği'nde (AB) 8 ülkede negatif enflasyon oranı belirlendi. Negatif enflasyon sıralamasında, en düşük oran 1,7 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ölçüldü. Bunu yüzde 1,4 ile Yunanistan ve yüzde 0,8'le de Slovenya izledi. AB'de en yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler ise yüzde 1,3 ile Romanya ve Malta oldu. Bunları yüzde 1,2 ile Letonya takip etti.

AB'de nisan ayına kıyasla yıllık enflasyon 2 ülkede azalırken, 3 ülkede değişmedi ve 23 ülkede artış gösterdi.

Euro Bölgesi enflasyona en fazla yukarı yönlü etki sebze, restoran ve kafeler ve tütün ürünlerinden gelirken, taşımada kullanılan yakıt, kalorifer yakıtı ve gaz enflasyona en fazla aşağı yönlü etkiyi yaptı.

Bölgede Mayıs ayı çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,9 artış kaydetti.

Enflasyon hedefin altında

Öte yandan, açıklanan enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

ECB Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı.

Bu tarihte başlayan söz konusu program kapsamında banka, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlama ve talebi canlandırmayı hedefliyor.

AA