Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed politika yapıcılarının faiz oranlarında artırım hızının yavaş olacağına işaret etmesi doların görünümü aşağı çekti.

Dolar euro karşısında 3. haftalık düşüşü kaydetti, sterlin karşısında 7 ayın en zayıf seviyesine geriledi. Vadeli fiyatlarına göre ABD Merkez Bankası’nın faizi Eylül ayında artırmasına daha düşük ihtimal veriliyor, bu da dolar cinsinden varlıklara talebi düşürüyor.

Toronto’daki USForex Inc. deaları Lennon Sweeting, “Fed’in tonu pek çok insanı şaşırttı. Fed agresif bir duruş sergilemiyor. Dolarda satışa gidildi, pek çok insan bundan dolayı geride kalmamaya çalışıyor” dedi.

Dolar euro karşısında bu hafta New York’ta yüzde 0.8 gerileyerek 1.1352 dolar oldu. Dolar yen karşısında yüzde 0.6 düşerek 122.71 yene geldi. Dolar sterlin karşısında 1.5930 ile 12 Kasım’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.8 gerileyerek 1,166.76 puana indi.

Hedge fonları ve diğer para yöneticileri doların 8 önemli para birimi karşısında yükseliş göstereceği beklentisi ile açıkları uzun pozisyonları 4 haftadan bu yana ilk kez düşürdüler.

Fed yetkilileri 16-17 Haziran’da gerçekleştirdikleri toplantıda 2016 yılı sonu için federal fon oranı tahminlerinin medyanını yüzde 1.875’ten yüzde 1.625’e düşürdüler. Yetkililer ayrıca 2017 yılı için beklentilerini de aşağı yönlü revize ettiler. Merkez bankası faiz hedefini ekonomiyi desteklemek için Aralık 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutuyor.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Fed’in faiz hedefini Eylül’de artırmasına yönelik ihtimal yüzde 50’den yüzde 32’ye düştü.

18 Haziran’da açıklanan verilere göre ABD’de çekirdek enflasyon Mayıs ayında yavaşladı, genel tüketici fiyat endeksi geçtiğimiz 12 ayda değişiklik göstermedi. Önümüzdeki hafta açıklanacak veriler dayanıklı mal fabrika siparişlerinin Mayıs ayında gerilediğini gösterebilir. Tüketici Güveninin ise Haziran ayında değişiklik göstermemesi bekleniyor.