Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed Başkanı Janet Yellen ve meslektaşlarının ABD faiz oranlarında uzun vadeli tahminlerini düşürmelerinin ardından 1 ayın en büyük rallisini yaptı. Para yöneticileri, Fed yetkililerinin para politikasını daha hızlı sıkılaştıracağını öngörerek, merkez bankasının 17 Haziran’da yaptığı açıklamadan bir gün önce altında yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun vadeli pozisyonları 5 ayın en düşük seviyesine indirdiler.

Faiz oranlarında kademeli bir artış olacağına yönelik görünüm yatırımcıların altına ilgisini yeniden canlandırdı. Altın destekli exchange-traded fonlardaki (ETF) varlıkların değeri geçtiğimiz hafta 880 milyon dolardan fazla arttı.  Faiz oranlarının yükselmesi altının çekiciliğini azaltıyor. Çünkü emtia tahvil ve hisse senedi gibi diğer varlıklar gibi faiz getirmiyor veya getiri sağlamıyor. Bloomberg Spot Dolar Endeksi üst üste iki haftalık düşüş kaydetti.

New Jersey’deki Stifel, Nicolaus & Co. para yöneticilerinden Chad Morganlander, “Fed, faiz artırımında çok yavaş hareket edeceği sinyali verdi ve bu, doların gerilemesine neden oluyor. Altında dolardaki zayıflığa bağlı yükseliş görülebilir” dedi.

Altın vadelileri geçtiğimiz hafta yüzde 1.9 yükselerek ons bşaına 1,201.90 dolara geldi ve 15 Mayıs’tan bu yana en büyük yükselişi gösterdi. 22 ham hammadeyi takip eden Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.7 geriledi. MSCI Dünya Hisse Senedi Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Spot Altın Pazartesi günü Singapur saati ile 07:40’ta 1,197.90 dolardan işlem gördü.