Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ardı ardına yapılacak toplantılar için Brüksel’e gitti. Pazartesi günü acil olarak yapılacak AB liderleri zirvesi ile son bulacak kritik görüşmeler, ülkenin Euro Bölgesi’ndeki geleceğini belirleyebilir.

Yunanistan başbakanlık ofisinin verdiği bilgilere göre görüşmeler öncesinde Tsipras, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelecek. Ardından ikiliye Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem katılacak.

Mevcut kurtarma programının 30 Haziran’da sona erecek olması ile birlikte zaman Yunanistan’ın aleyhine işliyor. Ülkenin aylardır süren müzakerelerde yeni bir anlaşmaya varması ve borç ödemelerini yapması için zamanı daralıyor. Tsipras, temerrüde düşme tehdidini uzaklaştırmak için kreditörleri seçim vaatlerinden taviz vermeye hazır olduğuna ikna etmek zorunda kalacak. Yunanistan başbakanlık ofisinin açıklamasına göre Tsipras, Yunanistan’ın kurtarma fonlarının serbest bırakılmasını amaçlayan teklif ile ilgili Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ı Pazar günü telefon yoluyla bilgilendirdi.

Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasına Merkel ya da diğerleri değil Yunan hükümeti karar verecek” dedi.

Euro, piyasaların Pazartesi günü açılması ile birlikte Asya’da yatay bir seyir izleyerek 3 haftalık yükselişi koruyor. Euro dolar karşısında, yüzde 0.2 değerlenerek Sydney saati ile 06:35’te 1.1378 dolardan işlem gördü.