Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pek çok Asya Pasifik yatırımcısı için Yunanistan ile ilgili soru finansal krizin bölge piyasalarına kaç haftadan ziyade kaç gün zarar vereceği. Yatırımcılar krizin ardından kar etmeyi bekliyorlar.

Yatırımcıların ellerinde Asya şirket tahvilleri tutmak için talep ettikleri getiri primi, Yunanistan’ın temerrüde düşmesi halinde yükselebilir. Öte yandan görülecek herhangi bir hareketlenme kısa ömürlü olacaktır. Çünkü bölgedeki şirketlerin Akdeniz ülkelerine teşhiri sınırlı. JPMorgan Chase & Co. endekslerine göre Asya’da dolar cinsinden tahvillerde ortalama fark bu ay 261 ile 261 baz puan arasında değişiklik gösteriyor. Geçtiğimiz Cuma günü 255 seviyesindeydi. Euro piyasaların Pazartesi günü açılması ile birlikte yatay bir seyir izleyerek 3 haftalık yükselişi koruyor.

Singapur’daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli Asya kredi analistlerinden Owen Gallimore, “Yunanistan krizi ile ilgili refleks bir reaksiyon olacaktır. Ancak Avrupa Merkez Bankası piyasaları istikrarlaştırmak için hızlı hareket eder. Asya kredileri yüksek performans göstermeyi sürdürür” dedi.

Asya’da dolar cinsinden tahviller satışları bu çeyrekte dönemde 64.5 milyar dolara ulaştı ve yılın ilk üç ayını şimdiden geride bıraktı. Şirketler, Fed’in faiz artırması öncesinde tekliflerini yükseltiyorlar. Bank of America Merrill Lynch endekslerine göre tahviller 31 Aralık’tan bu yana yüzde 2.4 getiri sağladı. Kuzey Amerika’da yüzde 0.1’lik kayıp görülürken, Avrupa’da yüzde 1.3’lük düşüş görüldü. ABD, Avrupa ve Japonya’daki teşvik politikaları faiz oranlarını sıfıra doğru yöneltti ve fonların Avustralya, Yeni Zelanda ve gelişmekte olan Asya’da daha yüksek getiri arayışına girmesine neden oldu.