Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euroya baktığınızda varlığının tehdit altında olduğunu asla tahmin edemezsiniz.

Yunanistan’ın para birliğinden çıkma riski ile karşı karşıya kalması ile birlikte euro dolar karşısında bu yıl ikinci aylık kazancını kaydetmeye ilerliyor. Stratejistler euroda görülen direnç ile ilgili birkaç neden gösteriyorlar. Para yöneticileri, tahvil ve hisse senetlerini ellerinden çıkarmaları ile euro hedgelerini iptal ediyorlar. Öte yandan Pazartesi günü Brüksel’de acil olarak yapılacak zirvenin ardından Yunanistan ve kreditörlerinin son anda bir anlaşmaya varacağı iyimserliği mevcut.

Daha uzun vadede tablo daha az iyimser görünüyor. Euro karşısında koruma sağlayan opsiyonlarda primler 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Grexit, yani Yunanitan’ın Euro Bölgesi’nde çıması euroyu bilinmeyen sulara itebilir. Grexit ile euro 19 ülkenin para birimi ortak para birimi olmaktan çıkar. Grexit hatta tüm para birliğini tehlikeye sokabilir.

Londra’daki Standard Chartered Plc Döviz stratejisti Eimear Daly, “İnsanlar Grexit riskini tam anlamıyla fiyatlamıyor. Piyasa bu manşetleri işleme sokmaktan yoruldu ve aslında soru şu: Yunanistan olmadan euroyu nasıl oynarsınız?” dedi.

Yunanistan şimdiye kadar kreditörlerin talep ettiği reformları gerçekleştirmeyi reddetti. Ancak Brüksel’de yapılacak acil zirvenin bir gün öncesinde Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Avrupa liderlerine ‘son’ bir teklif sundu.

Euro, görüşmelerin yapılması ve anlaşmasız sona ermesi ile bu ay başında yükseliş gösterdi. Yunanistan’ın mevcut kurtarma programının 30 Haziran’da sona erecek olması ile birlikte euro geçtiğimiz hafta beş günün üçünde yükseldi ve 1.1352 dolar seviyesine geldi. Euro Mart ayında gerilediği 12 yılın en düşük seviyesinden yüzde 8.5 artış gösterdi. 

Euro dolar karşısında, erken saatlerde 1.1404 dolara kadar yükselmesinin ardından Londra saati ile 08:37’de 1.1349 dolar seviyesinde yatay bir seyir izledi.