Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya ihracatının hangi yöne ilerlediğini anlamak istiyorsanız eksiden ABD’nin imalat sanayi verisine bakmak mantıklı olurdu. Ancak artık bu değişti.

National Australia Bank Ltd. Asya piyasa stratejileri yöneticisi Christy Tan, “ABD artık Asya yerine Meksika gibi daha yakın komşularından satın alım yapıyor. Öte yandan ülkenin kaya gazı patlaması yaşaması talebi yurtiçinde tutmaya yardımcı oluyor” dedi.

Tan, “Dünyanın en büyük ekonomisindeki toparlanmanın bu kez daha hizmet sektörü ağırlıklı olduğu görülüyor. Varlık ve istihdamdaki artışın bir kısmı tüketim yerine borç ödemek için kullanıyor” diye konuştu.

Asya’nın ABD toparlanmasının gerisinde kaldığını belirten Tan,” Dolayısıyla ihracat odaklı bir toparlanmadan bahsediyorsak, korkarım ki Asya’da olan bu değil. ABD toparlanmasındaki yapısal değişiklik talebin yurtiçi odaklı olmasına neden oluyor” dedi.

Çin, Japonya, Güney Kore ve Singapur’da ihracat büyümesi önceden ISM’in ABD fabrika endeksindeki toparlanmayı takip ederdi. Bu yıl Güney Kore, Singapur ve Çin’den ABD’ye yapılan ihracat yılın ilk beş ayında 2007 ve 2010’un aynı döneminden daha düşük bir yükseliş gösterdi. Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar 2015’in Ocak-Mayıs döneminde yüzde 11.2 yükseldi. 2007’de yüzde 20 yükselmişti.