Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın mevcut kurtarma programının sona ermesine birkaç gün kala AB liderleri bu akşam Brüksel’de bir araya geliyor.

Yunanistan’ın içinde bulunduğu finansal açmaz temerrüde düşme riskini beraberinde getiriyor. Liderler, zirvede Yunanistan krizine çözüm bulmaya çalışacaklar. Ancak bu zirvede son dakikada anlaşmaya varılması pek olası değil. Aslında üç gün sonra bir zirve daha gerçekleştirilecek ve önümüzde birkaç önemli tarih daha bulunuyor. Euro krizinin yazılı olmayan kuralına göre hiçbir şey son dakika gelene kadar gerçekleşmiyor. İşte bugünkü zirveyi değerlendirme rehberlik edebilecek bazı önemli noktalar:

Zamanlama: Maliye bakanları ve liderler (Yunanistan Başbakan Alexis Tsipras, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Uluslararası Para fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde arasındaki toplantıların daha önce ertelenmiş olması  çekirdek politika yapıcılar arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğine işaret ediyor. (Bkz. Kıbrıs 2013)

Ağır konuşma: Eğer özellikle Kuzey ve Doğu Euro Bölgesi’nden yetkililer Yunanistan açmazı ile ilgili açık bir şekilde rahatsızlıklarını ifade etmeye başlarlarsa, ilerleme kaydedilmiyor demektir. (Bakınız; Riga 2015)

Ev Ödevi: Daha fazla ‘ev ödevi’nin yapılması gerektiğine yönelik kararlı ifadeler, anlaşmaya kapının henüz kapatılmadığı ancak Almanya’nın Yunanistan teklifinden ikna olmadığı sinyali verir.

Ton: Bu akşamki zirvede anlaşma çıkmaması ihtimalinin oldukça yüksek olması ile birlikte toplantı sonrası açıklamalara dikkat verilmesi gerekiyor; omuz silkme, keyifsizlik ve tehdit mi var yoksa onaylama, övünme veya detayların açıklanacağı taahhüdü mü?