Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50’de güncellendi)

Petrol, ABD’de açıklanacak resmi verinin petrol stoklarında düşüşe işaret edeceği beklentileri ile varil başına 60 varile yakın seviyeden işlem görüyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 0.5 kadar geriledi. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler, ABD’de stokların 19 Haziran itibarıyla sona eren haftada 1.5 milyon varil daraldığı tahmininde bulunuyor.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, arz fazlası sorununun sürdüğü işaretleri ile yavaşladı. ABD’de petrol stokları yılın bu döneminde 5 yıllık ortalamasının yaklaşık 90 milyon varil üzerinde seyrediyor. Üretim ise rekora yakın seyrediyor. OPEC’in en büyük beşinci üreticisi İran, uluslararası yaptırımların kaldırılması halinde petrol ihracatını 6 ay içinde ikiye katlayabileceği tahmininde bulundu.

ABD ham stokları art arda 8 haftada boyunca düşse de, ABD’de petrol stokları yılın bu döneminde 5 yıllık ortalamasının yaklaşık 90 milyon varil üzerinde seyrediyor. Dolar ABD ekonomisinin toparlandığına dair sinyaller doğrultusunda FED’in faizleri bu yıl arttıracağına yönelik beklentilerle dolar güçleniyor.

Kopenhag’daki Danske Bank A/S’de emtia analisti olan Jens Pedersen, “Piyasa güçlü dolar doğrultusunda fiyatlanıyor. Ben yılın ekonomik büyüme arkasındaki ikinci yarısında ABD talebini güçlendirmek için aranıyorum. Bu durum ABD’nin arz-talep dengesini daha da sıkılaştırmaya yol açabilir ve daha düşük stoklara neden olabilir” dedi.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol(WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 52 sent kadar gerileyerek varil başına 59.86 dolara geldi ve Londra saati ile 11.19’da 60.11 dolardan işlem gördü. Pazartesi günü vadesi dolan Temmuz kontratı 7 sent yükselerek varil başına 59.68 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 25 altında. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 arttı.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 4 sent değer kaybederek varil başına 63.30 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 32 sent yükselerek 63.34 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.19 dolar seviyesinde.

(15:50’de güncellendi)