Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan’a kaderini belirlemesi için 48 saatlik bir süre tanındı. Ülkenin kreditörleri ile anlaşmaya yaklaştığı iyimserliği arttı. Ancak Tokyo, Akdeniz ülkesi Yunanistan’ın temerrüde düşeceği esas sahne olabilir.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, Yunanistan'ın 1995'te sattığı 20 milyar yen (162 milyon dolar) tutarındaki Samuray tahvillerinin vadeli 14 Temmuz'da doluyor ve Yunanistan bir sonraki geri ödemesini bu tahvillerde yapacak.

Avrupalı liderler, Alexis Tsipras hükümetine anlaşmaya varılması için iki gün süre tanıdı. Yunanistan AB Zirvesi’nde kreditörlerin taleplerine uygun bir dizi teklif sundu.

Yunanistan’ın IMF’e 30 Haziran’da yaklaşık 1.5 milyar euro (1.7 milyar dolar) ödeme yapması gerekiyor. Moody’s Investors Service’e göre bu ödemenin kaçırılması ülkenin temerrüde düşmesini tetiklemeyebilir. Ancak Samuray ödemesinin yapılmaması temerrüde tetikleyebilir. Çünkü Samuray pazarlanabilir bir tahvil.

Mizuho Securities Co. kredi analistlerinden Ryosuke Kaneko, “Eğer Samuray tahvilleri ödenmezse diğer kamu tahvillerinde bir çapraz temerrüde yol açabilir. Yunanistan ay sonunda IMF ödemesini yapmazsa piyasa katılımcıların Samuray tahvillerini tetikleyici olarak görmeye başlarlar” dedi.