Yunanistan'nın anlaşma planı ve çekişmeli noktalar
-
Yunanistan'ın borç görüşmelerinde kaydedilen ilerleme ve görüşmelerde uzlaşmayı engelleyen çekişmeli noktalar
Euro Bölgesi liderleri Pazar günü bir araya gelerek Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras tarafından sunulan yeni teklifi tartıştılar. Teklif, görüşmelerin 5 aylık süresince sunulan en inandırıcı plan olması bakımından memnuniyet yarattı.
Görüşmelerde kaydedilen ilerlemeler:
*Faiz dışı fazla hedefleri
Hedefler kreditörlerin talep ettiklerine yakın. Avrupa Komisyonu Euro Politikası Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, “Plan, kurumların önerileri ile paralel. Bu da faiz dışı fazlaların gayrisafi yurtiçi hasılanın önümüzdeki 4 yılda sırasıyla yüzde 1, 2, 3, 3.5’i olacağı anlamına geliyor” dedi.
*Emekli aylıkları ve vergiler
Yunanistan, erken emeklilik opsiyonunu elimine etmek, satış vergisini artırmak ve orta-yüksek gelirli kişilerin ödediği vergilerin artırılması için yeni öneriler sundu. Yıllık 500,000 eurodan (568,000 dolar) fazla net gelire sahip şirketlere vergi uygulanması öngörülüyor.
Devam eden problemler:
*İş işten geçti mi?
Yunanlar “temel” bir uzlaşıya vardı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde halen çok büyük miktarda bir işin yapılmak için beklediğini söyledi. Zaman, IMF’e 30 Haziran’da ödenmesi gereken yaklaşık 1.5 milyar euroluk (1.7 milyar dolar) borcun vadesinin yaklaşması ile Yunanistan’ın aleyhine işliyor.
*Harcamalarda yeterince kesinti var mı?
Savunma harcamalarında 200 milyon euroluk bir kesinti mevcut. Ancak başka ne var? Özel jetlere vergi uygulanması gibi teklifler nüfusun küçük bir kesimini etkileyecek.
*Vergi oranı
Kreditörler 2016’da artırılan vergilerden gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1’i oranında tasarruf sağlanmasını istiyorlar. Yunanistan gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 0.74’üne denk gelecek bir çözüm bulmalı.
*Anlaşma uzun ömürlü olacak mı?
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, sağlam bir anlaşmanın 3 ay veya 6 ay içinde bir müdahale gerektirmeyecek olan olduğunu söyledi.
*Borçların hafifletilmesi
Tsipras, kreditörlerin Yunanistan’ın borç yükünü hafifletmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor. IMF, Yunanistan’ın borç seviyesinin sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Kurtarma programına en büyük katkıyı sağlayan Almanya böyle bir planı desteklemeye gönülsüz.
*Onay
Varılan herhangi bir anlaşma hem Yunanistan hem de Almanya parlamentosundan geçmeli. Tsipras, kemer sıkmaya karşı olan kanun yapıcıları ikna etmek zorunda kalacak. Almanya, önce Yunanistan ekonomik mevzuatı geçirmedikçe alt meclisine yardım paketi bile sunmayacak.