Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Koalisyon kurulsa dahi kalıcı olacak mı?

Koalisyon kurulsa dahi kalıcı olacak mı?

Koalisyon ihtimalleri azalırken, piyasaların yaklaşımına ilişkin de farklı görüşler ortaya çıkıyor

Giriş: 24 Haziran 2015, Çarşamba 16:53
Güncelleme: 25 Haziran 2015, Perşembe 11:37

Piyasalar koalisyon senaryolarını tartışmaya devam ediyor. 7 Haziran'dan bu yana yapılan açıklamalar, iki koalisyon ihtimalini ön plana çıkardı: AK Parti-MHP veya AK Parti-CHP. Ancak uzmanların koalisyonun kurulacağı varsayımından yola çıkarak sorduğu ilk soru, bu uzlaşmanın ne kadar süreceği oluyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 25. dönem dün yapılan yemin töreni ile başladı . Meclis başkanlığına aday olmak isteyen vekiller, bugünden itibaren 27 Haziran Cumartesi gecesine kadar başvurularını TBMM Başkanlık Divanı'na yapacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı günü yapılacak. Meclis Başkanlığı seçiminin koalisyon ihtimallerine ilişkin bir mesaj vermesi bekleniyor. Hükümet kurma çalışmaları da meclis başkanı seçiminden sonra resmen başlayacak.

Adaylar netleşmeye başladı

Mecliste en fazla sandalyeye sahip AK Parti'nin adayı henüz belli olmazken, CHP Deniz Baykal'ı aday gösterdi. MHP ise Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday göstereceklerini ifade etmişti.

Başkan seçimi dönemindeki açıklamalar ve sonuç volatiliteyi artırabilir

Odeabank Araştırma Müdürü Erkan Dernek, meclis başkanlığı seçimlerindeki tablonun koalisyon ortakları ve ihtimali için fikir verebileceğini belirtirken, seçim döneminde yapılacak açıklamaların ve sonucun da piyasalarda volatiliteyi artırabileceğini söyledi.

Haziran ayının son haftasından Temmuz ayının ilk haftasına kadar açıklanacak bir diizi ABD verilerinin dalgalanmayı artırabileceğini ifade eden Dernek "Benzer zamanlarda meclis başkanlığı seçimlerinden çıkabilecek uzlaşmacı durum ve sonuçlar piyasalardaki yurtdışı kaynaklı artma ihtimali olan tansiyonu yatıştırabilir aksi takdirde volatilite ve ciddi fiyat hareketleri bir kademe daha artabilir" diye konuştu.

Partilerin hangi ortak paydada buluşacağı önemli

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, AK Parti-MHP veya AK Parti-CHP koalisyonunun olabileceğini söyledi. Demirtaş "Önümüzdeki günlerde yoğun bir pazarlık sürecinin olacağını ve koalisyon senaryolarına ilişkin ilk endikasyonları ay sonunda gerçekleşmesi beklenen Meclis Başkanı seçimiyle birlikte alınabilir" diye konuştu.

Piyasa hangi koalisyonu tercih ediyor?

Ortaya çıkan tabloda tartışılan iki senaryonun ise piyasalar tarafından nasıl fiyatlanacağı merak ediliyor. Capital Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson, koalisyonun küçük ortağı olarak MHP ile CHP arasında ekonomi politikaları açısından CHP'nin daha iyi karşılanabileceğini belirtse de, her iki partinin de seçim öncesi bir takım popülist vaatlerde bulunduklarını hatırlattı.

Her iki ihtimalde de AK Parti'nin egemen olacağını ifade eden Jackson, ekonomi politikalarında küçük ortaklar arasındaki görüş farkının fazla önemli olmayacağını ifade etti.

Piyasalar koalisyonun kurulma hızına ve ömrüne odaklanıyor

Capital Economics'ten Jackson, piyasa tepkisini koalisyonun ne kadar çabuk kurulacağının ve kalıcılığının belirleyeceğini söyledi. Piyasaların belirsizliğin bir an önce sona ermesini istediğini kaydeden Jackson şunları söyledi:

"Eğer iki parti bir takım politikalar üzerinde uzlaşabilirse, piyasalar bu durumu olumlu karşılayacaktır. Bunu yapma ihtimali daha yüksek olan koalisyonun ise AK Parti- MHP olabileceğini düşünüyorum. Bu MHP'nin daha küçük bir parti olmasından ve AK Parti karşısındaki ana muhalefet olmayışından kaynaklanıyor. Ayrıca MHP, AK Parti ile daha önce bazı konularda işbirliği yapmıştı."

Analistlerin önceliği belirsizliğin sonlanması olsa da, ciddi şekilde tartışılan koalisyon senaryosu sayısının ikiye inmesi, ister istemez bazı soruları beraberinde getiriyor. Önünü görmeye ihtiyaç duyan piyasaların ise bu rahatlığa ne zaman kavuşacağı tam anlamıyla kestirilemiyor.

BloombergHT.com Editörü

Enes Tunagür

etunagur@bloomberght.com