ASO/Özdebir: Reformlar yapacak bir hükümet gerek
-
ASO Başkanı Özdebir "Siyasetçilerin el ele verip, kararlı ve dört yıl sürecek, reformlar yapacak hükümeti oluşturması lazım" dedi
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Siyasetçilerin, şahsi kaprisleri bir kenara bırakıp, vatan, millet için el ele verip, gerçekten güçlü, kararlı ve dört yıl sürecek, reformlar yapacak hükümeti oluşturması lazım" dedi.
Özdebir, ASO'nun haziran ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdüğünü ifade etti.
Ekonominin 22 çeyrektir büyüdüğüne dikkati çeken Özdebir, "Dünyanın içinde bulunduğu şartlar dikkate alınırsa bu durum olumlu olmakla birlikte milli gelirimiz son iki çeyrektir düşmektedir. İlk çeyrekteki büyüme, yüzde 4,5 artan iç talepten kaynaklanmıştır" diye konuştu.
Özdebir, yatırım ve üretim ortamını iyileştirecek yapısal reformlar olmadan ekonomik büyümede anlamlı bir artışın sağlanamayacağını belirterek, söz konusu reformların kalıcı ve güçlü hükümetlerce gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Seçim sürecince siyasi partilerin birbirleri hakkında kullandıkları sert üsluba dikkati çeken Özdebir, şunları kaydetti:
"Seçimlerin ardından ortaya çıkan siyasi belirsizlik, tüketim ve yatırım harcama kararlarının ertelenmesine yol açmaktadır. Bu durum aşılmazsa, bu yılı da kaybetmiş olacağız. Siyasi partilerin ortaya koyduları kırmızı çizgileri göz önüne aldığımızda bir hükümetin bu parlamentodan çıkması zor gibi görünüyor. Siyasetçilerin şahsi kaprisleri bir kenara bırakıp vatan, millet için el ele verip gerçekten güçlü kararlı ve dört yıl sürecek, reformlar yapacak hükümeti oluşturması lazım."
Seçim sonuçlarının tek partili bir hükümetin kurulmasına imkan vermediğini anımsatan Özdebir, "Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin bir an önce, parti çıkarları yerine ülke çıkarlarını koyarak uzlaşmaya varması ve güçlü bir koalisyon oluşturması büyük önem kazanmaktadır. Bizim temennimiz de bu yöndedir" diye konuştu.
"Hukuki reform gerekli"
Özdebir, yabancı yatırımları cesaretlendirecek hukuk reformu yapılması gerektiğini belirterek, "Hukuk reformunun ne kadar acil olduğunu uluslararası karşılaştırmalardan da görebiliriz. Dünya Adalet Projesi her yıl, ülkeleri kural hakimiyeti, hukukun üstünlüğü konusunda sıraya koyan bir rapor yayımlıyor. Bu yılın raporu, 102 ülke arasında 80'inciliğe indiğimizi gösteriyor. Aynı gelir seviyesine sahip 31 ülke arasında Türkiye 29'uncu sırada yer aldı. Bir ülkede hukukun üstünlüğünde sorunlar varsa o ülkede huzurun da olmaması normal" değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içerisinde, 34 ASO üyesinin de yer aldığını vurgulayan Özdebir, söz konusu şirketlerin 6'sının kamuda, 28'inin ise özel sektörde faaliyet gösterdiğini söyledi.
AA