Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Biyoteknolojide dev yatırım

Biyoteknolojide dev yatırım

  • Abdi İbrahim'in Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio'nun temeli atıldı

Giriş: 26 Haziran 2015, Cuma 15:09
Güncelleme: 26 Haziran 2015, Cuma 15:42

Dünya ilaç pazarındaki payı %20'lere ulaşan Biyoteknolojinin, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu payı %30'lara ulaşması bekleniyor. 2014'te Türkiye'nin 4.7 milyar dolarlık ilaç ithalatında ise %35'lik bölümünü biyoteknolojik ilaçlar oluşturdu.

100 milyon dolar yatırımla 2017'de faaliyete geçmesi planlanan, “AbdiBio” biyoteknolojik ilaç üretim tesisinin temeli Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut'un katılımı ile atıldı.

Üretim tesisinin temel atma töreninde konuşan Sanayi Bakanı Fikri Işık, 2014 yılında Türkiye'nin 4,7 milyar dolar ilaç ithal ettiğini, buna karşılık ihracatın ise 856 milyon dolarda kaldığına dikkat çekti. Bakan Işık, Türkiye'nin her bir KG biyoteknolojik ilaç için ortalama 1 milyon dolar ödediğini, bu nedenle sektördeki yatırımların hızlanması gerektiğini söyledi.

Bakan Işık ayrıca “2014 yılında ilaç sektöründeki net satışların, bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artarak 10 milyar TL olduğunu” belirtti ve ayrıca Bakanlığa yapılan patent başvuru sayısının 389’a ulaştığını ekledi.

Sanayi Bakanlığı olarak, 2015-2018 yıllarını kapsayan “Türkiye İlaç Sektörü Stratejisi Belgesi” ve “Türkiye Biyoteknoloji Stratejisi Eylem Planı”nı hazırladıklarını da dile getiren Işık, “dünya rekabetinde küresel oyuncu olmak istiyorsak, yatırımlara hız kazandırmalıyız” diye konuştu.

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, dünyada en çok kullanılan 10 ilaçtan 7'sinin biyolojik kökenli olduğunu ve dünya pazarında bir “biyoteknolojik” devrimin yaşandığını söyledi.

Barut, Türkiye'de %23 seviyelerinde pazar payına sahip olan biyoteknolojik ilaçların, önümüzdeki dönemde bu payının %30'ları aşmasını beklediklerini söyledi.

Hem ithalatı azaltıp, hem de ihracat yapıp, çift yönlü katma değer desteği vermek istediklerini belirten Nezih Barut, 2015'te en önemli yatırımlarının biyoteknoloji alanında olduğunu söyledi. Barut, Eylül ayında Kazakistan'da bir fabrika açacaklarını, Cezayir'deki fabrikanın ise yakın zamanda faaliyete geçeceğini belirtti.

Röportaj: Arzu Maliki

amaliki@bloomberght.com