Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12.00'de güncellendi)

Petrol, yatırımcıların Yunanistan krizinin etkisiyle riskli varlıklardan uzak durmaları ile 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Yunanistan’ın uluslararası kreditörleri ile anlaşmaya varamaması ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkmasına neden olabilir.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 2.2 kadar geriledi. Euro dolar karşısında geriledi. Atina’da hükümet sermaye kontrolleri uyguladı, bankalar kapatıldı ve ülkenin finansal sisteminin çökmesi engellenmek istendi. Avrupa Birliği Dış Politika Başkanı Federica Mogherini’ye göre Viyana’daki diplomatlar İran’ın nükleer programını engellemek ile ilgili bir anlaşma sağlamaya yaklaşıyorlar. Nükleer anlaşma sağlanması ile ilgili önceden belirlenen tarih 30 Haziran.

Petrol, yatırımcıların güvenli varlık arayışına girmeleri ile birlikte Mart ayından bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Yunanistan krizinin derinleşmesi altın gibi güvenli varlıklara talebi artırıyor. Petrolün bu yıl kaydettiği yüzde 10’luk yükseliş ABD üreticileri ve OPEC’in en büyük üyelerini rekor seviyede üretim gerçekleştirmeye teşvik etti. Bu durum küresel arz fazlası sorununun süreceği sinyali verdi.

Sydney’deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner, “Yunanistan krizinin en hızlı etkisi doların güçlenmesi oldu. Kriz, Avrupa’dan gelen talep üzerinde de etkili olabilir” dedi.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.33 dolar kadar gerileyerek varil başına 58.30 dolar ile 9 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü ve Londra saati ile 09:44’te 58.43 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 7 üzerinde seyrediyor. Fiyatlar bu ay yüzde 3.1 geriledi.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.47 dolar kadar veya yüzde 2.3 düşüş ile varil başına 61.79 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar Haziran ayında yüzde 5.6 geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.47 dolar seviyesinde.

(12.00'de güncellendi)