Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, 3 haftanın en büyük yükselişini göstermesinin ardından OPEC ve ABD arzlarındaki yükselişin küresel arz fazlası sorununun süreceği sinyali vermesi ile düşüş gösteriyor.

Petro vadelileri, Londra’da yüzde 1 kadar geriledi ve Haziran ayında kayıpları ikinci aya taşıdı. Bloomberg anketine göre Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) üretimi geçtiğimiz ay Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı, Irak rekor seviyede üretim gerçekleştirdi. American Petroleum Institute’ın açıkladığı verilere göre ABD’de petrol stokları geçtiğimiz hafta 1.9 milyon varil genişledi.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, fiyatlardaki yükselişin üretimde artışı teşvik ettiği spekülasyonu ile duraksıyor. Irak, üretimde artış kararı alarak Suudi Arabistan’a katıldı. OPEC üyeleri, yüksek maliyetli üreticiler karşısında pazar paylarını korumaya çalışıyorlar. Öte yandan yatırımcılar Yunanistan krizinin etkisi ile riskli varlıklardan kaçınıyorlar.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 65 sent kadar gerileyerek varil başına 62.94 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:23’te varil başına 63.01 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü yüzde 2.6 artış ile 9 Haziran’dan bu yana en büyük yükselişi gösterdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.34 dolar seviyesinde.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 81 sent kadar veya yüzde 1.4 düşerek varil başına 58.66 dolardan alıcı buldu. Kontrat Haziran’da yüzde 1.4 geriledi ve bir yıl içindeki ilk çeyrek dönemlik kazancı azalttı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 61 altında seyrediyor.