Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Obama bugün Beyaz Saray'dan yaptığı resmi açıklama ile ABD ile Küba'nın bugün karşılıklı olarak büyükelçilik açılacağını ilan etti.

ABD ve Küba arasındaki diplomatik ilişkiler, 1959 yılında Küba devriminin ardından tamamen kesilmişti. Washington ve Havana 2014 sonunda ilişkilerini normalleştirme kararı alması ile 2 ülkenin liderleri Nisan ayında tarihi bir buluşma gerçekleştirdiler.

1977'den bu yana ABD ve Küba arasındaki diplomatik işlemler İsviçre'nin hukuki şemsiyesi altına yürütülmekteydi; ancak bu birimler büyükelçilik statüsü taşımıyordu.

Söz konusu adım, Küba-ABD ilişkilerinde son aylarda tanık olunan yakınlaşmanın son önemli halkası oldu. Gizli görüşmelerle başlayan temaslar geçen Aralık'ta açıklanmış; Nisan ayında Obama ve Raul Castro yarım yüzyılı aşkın bir süre sonra ilk kez resmen bir araya gelmişlerdi.

ABD, Küba'yı "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarmış ve her iki ülke arasında hava ve deniz yoluyla ulaşım hizmetlerine başlanacağını açıklanmıştı.

Amerikan vatandaşlarının Küba'ya gitme yasağı ve Küba'ya uygulanan Amerikan silah ambargosu ise hala yürürlükte bulunuyor.