Yunanistan kurtarmaya ''hayır'' dedi
Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı
Yunanistan'da yapılan referandumda "Hayır" kararı çıktı.
Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı. Yaklaşık 9 milyon 858 bin 508 seçmenin kayıtlı olduğu ülkede 6 milyon 161 bin 140 seçmen oy kullandı. 3 milyon 558 bin 450 Yunan seçmeni kreditörlerin isteğini için "Hayır onaylamıyorum" kutusunu işaretlerken, 2 milyon 245 bin 537 seçmende "Evet onaylıyorum" kutusunu işaretledi.
Böylece, referanduma katılma oranı yüzde 62,50 olarak hesaplandı. Ülke için büyük öneme sahip olan referandumda kullanılan oyun yüzde 5,80'i de geçersiz sayıldı. Yaklaşık 46 bin 500 kişi de boş oy kullandı.
Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.
Başbakan Tsipras
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan'da dün yapılan referandumda Yunan halkının nasıl bir Avrupa istediğine karar verdiğini söyledi.
Tsipras, referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Yunan halkının cesur bir karar verdiğini belirterek, "Yunan halkı bugünkü kararıyla 'Avrupa'nın içinde mi, yoksa dışında mı' sorusuna değil, doğru olan 'Nasıl bir Avrupa istiyoruz' sorusuna cevap verdi" dedi.
Referandum sonucunun, demokrasiye şantaj yapılamayacağını ve demokrasinin çıkmazdan kurtulmak için egemen bir değer olduğunu kanıtladığını ifade eden Çipras, "Bir halk inançlı olduğunda en büyük zorlukları aşabilir. Kadın, erkek her Yunan'a ayrı ayrı teşekkür ederim" ifadesini kullandı.
Tsipras, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile anlaşarak ortak bir mücadele için siyasi parti liderlerini toplayacağını belirterek, Yunan halkına birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.
Alexis Tsipras, "Milli birliği göz bebeğimiz gibi korumalıyız. Cesur bir seçim yaptınız. Bana verdiğiniz görevin ipleri koparmak olmadığının, aksine, kemer sıkma ve durgunluk kısır döngüsünden kurtularak, kalıcı bir çözüm için müzakere dinamiğinin güçlendirilmesi olduğunun bilincindeyim. Zaman kaybetmeden bu yönde hizmet edeceğim" diye konuştu.
Varoufakis'ten ilk yorum
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, halkın beş yıldır süren iki yüzlülüğe hayır dediğini söyledi. Varoufakis ''Bu sonuç Euro Bölgesi vizyonuna evet anlamına geliyor'' diye konuştu.
"Bankaların kapatılmasının sorumluluğu AB Merkez Bankası'nındır"
Yunanistan Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu, "Bankaların kapalı olmasının sorumluluğu Avrupa Merkez Bankası'nın üzerindedir ve referandum öncesi Yunan bankalarının kapalı olması sorumluluğunu üstlenmesi gerekmektedir" dedi.
Konstantopulu, Başbakan Alexis Tsipras'la görüşmesi sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, halkın bugünkü referandumla ültimatom, terörize teşebbüslerine "hayır" diyerek yanıt verdiğini söyledi.
Referandumun taşıdığı mesajın dünyanın ve Avrupa'nın her yerine ulaştığını ifade eden Konstantopulu, "Bankaların kapalı olmasının sorumluluğu Avrupa Merkez Bankası'nın üzerindedir ve referandum öncesi Yunan bankalarının kapalı olması sorumluluğunu üstlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Konstantopulu, bankaların kapalı kalması olayını referandumu etkileme teşebbüsü olarak niteledi.
"Biz Avrupa karşıtı değiliz"
Koalisyonun ortaklarından ANEL Partisi Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Biz Avrupa karşıtı değiliz ve halkı perişan eden bir çözüm değil, kalkınma, istihdam ve hak yönününde bir çözüm bulmaya çalışacağız" dedi.
Kammenos, Başbakan Aleksis Çipras'la Başbakanlık'ta görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada referandumla Yunan halkının bir kez daha şantaj edilmeyeceğini ve terörize olmayacağını kanıtladığını söyledi.
Bankaların kapanmasında muhalefetin teşebbüsü olduğunu iddia eden Kammenos, "Bankalar kapandı, vatandaşların mevduatlarının kesintiye uğrayacağı yani 'saç traşı' uygulanacağı tehditi yapıldı. Yunanlılar şantaja 'hayır' demokratik Avrupa'ya 'evet' oyunu verdi. Bugüne kadar binlerce kişi intihar etti ve aileleri perişan oldu. Gururlu bir ulusa diz çöktürmeye çalıştılar, güçsüz olduğumuzu kabul etmemizi istediler" diye konuştu.
Yunanistan'dan AMB'ye 'ELA'yı artır' talebi
Yunan hükümet sözcüsü, Yunanistan Merkez Bankası'nın Avrupa Merkez Bankası'na acil likidite yardımının artırılması için talepte bulunacağını söyledi.
Paralel parayı değerlendirmiyoruz
Yunan hükümetinin müzakerecisi, paralel para birimi basmayı düşünmediklerini söyledi.
SYRIZA hükümeti, referandumdan "hayır" çıkması halinde kreditörlerle müzakereleri sürdürmek için Brüksel'e heyet göndereceğini açıkladı.
Avrupa'nın tepkileri
Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling, Yunanistan'ın eurodan çıkmasının Avrupa açısından ekonomik olarak ciddi bir etkisi olmayacağını, ancak Akdeniz ülkesi için ciddi sonuçları olacağını söyledi.
Avrupa Merkez Bankası, gerekli görülmesi durumunda bütün önlemleri alacaklarını söylüyor. AMB Üyesi Benoit Coeure, "Mevcut durumda Avrupa'da ve dünyadaki yüksek belirsizlik karşısında AMB olarak her türlü önlemi almaya hazırız" diye konuştu.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz Yunanistan için "kıyamet" senaryosu çizdi: "Yeni kaynak aktarılmadan, sağlık sistemi duracak, enerji ve ulaşım alt yapısı çökecek, kimseye maaş ödemesi yapılamayacak ve önemli malların ithalatı gerçekleştirilemeyecek".
Schulz, sonucun hayır olması durumunda Yunanistan euro dışında bir para birimine ihtiyacı olacağını söyledi.
University of Macedonia Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi ve anket şirketi sahibi Nikos Marantzidis ''Pazartesi günü geldiğinde devasa ekonomik sorunların yanına, derinden ayrışmış bir ülke eklenecek. Ekonomik durum kötüleşirse, ki bu kuvvetle muhtemel, o zaman ayrışma derinleşecek'' diye konuştu.
Bütçe kesintileri ve vergi artışı karşılığında mali yardımı halka danışan oylama, Yunanların euro dönemindeki en zorlu zamanlarına denk geldi. Bankalar kapanırken, ticaret durma noktasında ve emekliler maaşlarını sınırlı bir oranda alabiliyor.
Başbakan Alexis Tsipras, kreditörlerin yeni kurtarma paketi karşılığındaki taleplerine 'hayır' oyu verilmesini istiyor. Avrupalı liderler ise Yunanistan'ın ekonomik çöküntüden tek kurtuluşunun 'evet' oyunda olduğunu düşünüyor.
Oy verme işlemi sabah 7'den akşam 7'ye kadar sürecek ve sonuçların gece yarısından önce belli olması bekleniyor.
Bloomberg'ün yaptırdığı yüzde 3 hata paylı ankete göre Evet ve Hayır oyları arasında sadece 0.5 puanlık bir fark var. Yunan halkının yüzde 43'ü kreditörlerin planına hayır diyor. Kreditörlerin planına evet diyenlerin oranı ise yüzde 42.5.
ALCO'nun yayımladığı bir başka anketinde ise, evet oyları yüzde 44.8, hayır oyları yüzde 43.4 olarak gözüküyor. Salı günü açıklanan başka bir ankette ise "Evet" diyenlerin yüzde 47, "Hayır" diyenlerin ise yüzde 43 oranında olduğu görülmüştü.
Kreditörlerin planının oylanacağı referandumda yarış nefes keserken, diğer tarafta Yunan halkının ezici çoğunluğu euroda kalmak istiyor. Aynı ankete göre Yunan halkının yüzde 81'i euro'da kalma taraftarı. Drahmiye dönüş isteyenlerin oranı sadece yüzde 12'de kaldı.