Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan, Pazar günü yapılan referandum ile kreditörlerin talep ettiği kemer sıkma önlemlerine “Hayır” diyerek Avrupa’ya net bir mesaj gönderdi. Atina’da gece boyunca kutlamalar yapıldı.

Ancak ülkede bankaların kapalı kalmayı sürdürmesi ve Avrupalı liderlerin referandum sonucuna yanıt vermeye hazırlanması ile birlikte sert bir gerçek Pazar günkü kutlamaları gölgeleyebilir. Ülke euroda kalmanın şartı olan koşulları reddetmesi ile birlikte yoğun bir mücadele içine girebilir.

Ekonomistler ve Avrupalı yetkililer referandumun ardından Yunanistan’ın Euro Bölgesi ile yolları ayırmaya yaklaştığı uyarısında bulunurken, Yunan halkı referandum sonucu daha iyi bir gelecek olarak gördükleri için kutladılar. Yunan halkına Pazar günkü referandumda “Hayır” oyu kullanmaları çağrısı yapan Başbakan Alexis Tsipras, kreditörlerle görüşmeleri hızlı bir şekilde yeniden başlatacağını ve referandum sonucunu pazarlık kozu olarak kullanacağını söyledi.

Atina’da yaşayan 55 yaşındaki Nikos Panos referandumda “Hayır” oyu kullandı. Nikos, yüzde 61 Hayır ve yüzde 39’ın Evet dediği referandumun Yunanistan’a daha güçlü bir pazarlık pozisyonu sağlayabileceğini söyledi. Nikos, “Hükümet Pazartesi günü Brüksel’e gidip yetkimiz var diyebilir” diye konuştu.

Euro Bölgesi liderleri Salı günü Yunanistan’ı konuşmak için bir araya gelecekler. Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Pazartesi Atina saati ile 01:00’de yaptığı açıklamada, “Zor önlemler ve reformlar kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.