BRICS ortak döviz rezervleri anlaşmasını imzaladı
BRICS üyesi merkez bankaları, ortak döviz rezervleri anlaşmasını imzaladı
BRICS ülkeleri merkez bankaları arasında, ortak döviz rezervleri havuzunun oluşturulmasına ilişkin işletim anlaşması imzaladığı bildirildi.
Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti Merkez Bankası temsilcilerinin başkent Moskova'da yaptıkları görüşmede, BRICS üyesi ülkelerin döviz rezervleri havuzunun işletim koşullarını belirleyen anlaşmayı imzaladıkları duyuruldu.
Anlaşmada, BRICS ülkeleri merkez bankaları tarafından uygulanacak işlemlerin ayrıntılı tasnifinin yanı sıra, bankaların hak ve yükümlülüklerinin yer aldığı belirtildi.
Toplam sermayesi 100 milyar dolar olan BRICS ülkeleri döviz rezervleri havuzu, üye ülkelerde nakit dolar sıkıntısının oluşması durumunda mali istikrarı sağlamak amacıyla oluşturuldu. Ortak havuza Çin 41 milyar, Brezilya, Hindistan ve Rusya 18'er milyar, Güney Afrika Cumhuriyeti ise 5 milyar dolar katkı sağlayacak.
BRICS ülkeleri arasında ortak döviz rezervleri havuzunun oluşturulması kararı, 15 Temmuz 2014'te Brezilya'da yapılan liderler zirvesinde alınmıştı.
BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü Rusya'da toplanıyor
Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da 8-9 Temmuz'da Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti liderlerinin katılacağı BRICS Zirvesi, 10 Temmuz'da Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan liderlerinin katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi yapılacak.
BRICS ve ŞİÖ'nün dönem başkanı Rusya'nın hazırladığı ve üye ülkelerin desteklediği zirve programının ana konusu ekonomi olacak. On bin katılımcının ve bin 500'den fazla basın mensubunun kayıt yaptırdığı BRICS ve ŞİÖ zirveleri için Ufa'ya, 16 ülke devlet başkanının yanı sıra çok sayıda ülkeden heyetlerin gelmesi bekleniyor.
Şanghay İşbirliği Örgütü genişleyecek
ŞİÖ Zirvesi'nde ise örgüte iki yeni üye Pakistan ve Hindistan'ın katılımı sağlanacak ve ülke liderleri zirve kapsamında ikili görüşmeler yapacak. Hindistan ve Pakistan'ın da örgüte katılımının ardından ŞİÖ, sadece Avrasya bölgesinin değil, dünyanın en önemli kuruluşlarından birine dönüşecek.
Pakistan ve Hindistan'ın örgüte katılımının, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin kurulmasına katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Zirve esnasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması kararının verilmesi durumunda İran'ın örgüte üyelik başvurusu da değerlendirilecek.
Zirve kapsamındaki ikili görüşmeler
Zirveler kapsamında BRICS ve ŞİÖ üyesi 11 ülke başkanı ikili görüşmeler yapacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Temmuz'da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, 9 Temmuz'da ise örgüt üyesi ülkelerin liderlerinin yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani ikili görüşecek.
Rusya'nın girişimiyle BRICS üyesi ülkelerin liderleri ile Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve ŞİÖ'ye üye ülkelerin liderleri bir araya gelerek "İpekyolu" ve AEB eşleşmesi konusunu değerlendirecek.
Aynı konu Moğolistan'da Cumhurbaşkanı Tsakhia Elbegdorj'un katılımıyla düzenlenecek Rusya-Çin-Moğolistan üçlü görüşmesinin de ana gündem maddesi olacak.
AA