Yurtiçi piyasalar "sanayi üretimi" sonrası sakin
-
Yurtiçi piyasalar sanayi üretimi verisinin ardından sakin seyretti (18:35'te güncellendi)
Siyasi belirsizliğin ortadan kalkması için yeni hükümetin kurulmasını bekleyen yurtiçi piyasalar, sert düşen sanayi üretiminden fazla etkilenmiyor.
Sanayi üretimi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 2 düşerek beklentinin oldukça altında kaldı. Üretim yıllık bazda yüzde 2.4 artış gösterse de, bu oran da beklentinin altındaydı. Sanayi üretimi Nisan'da aylık bazda değişiklik göstermezken, yıllık bazda yüzde 3.8 artmıştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı aylık bazda yüzde 0.8 düşüş olacağı yönündeydi.
Düşüşte otomotiv sektörü etkili
Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, sanayi üretimindeki büyük düşüşün başlıca sebebinin Mayıs ayındaki grevlerden kaynaklanın otomotiv üretimindeki gerileme olduğunu söyledi. Otomotivin bu sene başından bu yana büyüyemi yukarı doğru götüren sektörlerin başında geldiğini hatırlatan Çiçek "Otomotivin sanayi üretimindeki ağırlığı %8 kadar olduğu için, bir seferlik üretim kaybı endeksi önemli ölçüde etkiledi. Öte yandan, bu sektörün dışındaki üretimin daha ılımlı bir yavaşlama gösterdiğini gördük. Bunun bir seferlik mi olduğunu, yoksa sürekli mi olacağını önümüzdeki ayların verileri gösterecek. Ancak, siyasi belirsizlikler sebebiyle ekonomik güvenin zayıf seyretmesinin ekonomik aktivitede yavaşlama riskini artırdığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
Meclis'te uzlaşma sağlandı
TBMM'de yer alan partiler arasında Başkanlık Divanı konusunda uzlaşma sağlandı. TBMM Başkanlık Divanı 18 kişiden oluşacak. AK Parti 8, CHP 4, MHP 3, HDP 3'er üye ile temsil edilecek.
Uluslararası bankalardan Türkiye'ye uyarı
UBS'nin raporunda, bankanın Türkiye'nin de aralarında bulunduğu dört gelişen ekonomiden uzak durulmak istendiği ediliyor.
UBS analistlerinden Bhanu Baweja ve Manik Narain'in kaleme aldığı raporda "Gelirlerin Çin'den etkilendiği, öte yandan da hisse senedi fiyatlarının büyük ölçüde ABD faizlerine odaklı hareket ettiği piyasalardan uzak durmak istiyoruz" ifadeleri yer aldı. Raporda Türkiye'nin yanı sıra kırılgan beşlinin diğer üç üyesi olan Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika riskli olarak addediliyor.
Öte yandan Bank of America Merrill Lynch analistleri, hazırladıkları raporda, "Türkiye ekonomisinin yüksek cari açık ortaya çıkaran modeli, dolar likiditesinin kaçınılmaz bir şekilde daaralması ve daha pahalı hale gelmesi ile birlikte, artık daha fazla sürdürülemez" dedi.
Citigroup Londra ofisinden Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) strateji başkanı Luis Costa ise, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Görüşüme göre, piyasalar, sırf ortalamadan daha yüksek 'carry'ye dayanarak, Türk Lirası riskine karşı aşırı kayıtsız durumda"diye konuştu.
Borsa günü düşüşle tamamladı
Güne düşüşle başlayan ve gün içinde en yüksek 81.488,74 puana yükselen Borsa İstanbul 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,45 düşüşle 80.386,59 puandan tamamladı.
Dolar/TL, TSİ 18:34'te yüzde 0.5 düşüşle 2,6825 oldu. Euro/TL yüzde 0.7 yükselerek 2,9712 düzeyindeydi.
Sepet kur 2,8257 olurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi 6 baz puan düşüşle yüzde 9,60 oldu.
(18:35'te güncellendi)
BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com