Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin hisselerinin kayıpları genişletmesi ve Avrupalı liderlerin Yunanistan’a yeni reform tekliflerini sunması için Pazar gününe kadar süre vermesi ile düzeltmeye giriyor. Bölgesel gösterge endeks Nisan ayındaki zirve seviyesinden yüzde 10 geriledi.

Çin aracı kurumları Huatai Securities Co. ve Citic Securities Co. Hong Kong’da en az yüzde 16 geriledi ve bölgesel gösterge endeksteki kayıplara öncülük etti. Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. yüzde 7.8 geriledi ve düşüşü 9. güne taşıdı. Avustralya’nın en büyük üçüncü demir cevheri üreticisi Fortescue Metals Group Ltd., çelik üretiminde kullanılan ham maddenin Nisan’dan bu yana ilk kez ton başına 50 doların altına gerilemesi ile yüzde 3.6 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.1 gerileyerek Tokyo saati ile 11:11’de 140.59 puana geldi. Yatırımcılar, Çin hisse senetlerindeki düşüşün ve Yunanistan’ın eurodan olası çıkışının küresel piyasaları olumsuz etkilemeye başladığı spekülasyonları ile güvenli varlıklara yöneliyorlar. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.7 geriledi. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 5.3 düştü.

Pekin’deki Wanda Futures Co. analistlerinden Zheng Ge, “Çin’in hisse senedi piyasasındaki gerileme diğer finans piyasalarına yayılarak panik ve likidite sıkıntısı olduğu hissi yaratıyor” dedi.