Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12.00'de güncellendi)

Dünya genelinde hisse senetleri ve euro yükseliyor. İtalya ve İspanya tahvilleri, Yunanistan’ın kreditörleri anlaşmaya varabileceği spekülasyonu ile artış gösteriyor. Çin hisseleri yükselişi ikinci güne taşıdı. Yen, Almanya tahvilleri ile birlikte geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:12’de yüzde 1.5 yükseldi. Standard & Poor’s 500 Endeks vadelileri yüzde 1.1 arttı. Şanghay Bileşik Emdeksi, iki günlük yükselişi yüzde 11’e genişletti. Euro dolar karşısında yüzde 0.6 güçlenerek 1.1098 dolardan işlem gördü. Euro yen karşısında yüzde 1 değerlendi. 10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi 9 baz puan yükseldi. Benzer vadeli İtalya tahvil faizi 11 baz puan düştü.

Yen, Çin hisselerinin toparlanmayı ikinci günde de sürdürmesi ve Yunanistan’ın kurtarma planı teklifini sunması ile zayıflıyor. Çin ve Yunanistan’daki krizlerin küresel piyasalarda bozulmalara yol açacağı endişeleri hafifliyor. Euro güçlenirken, ABD Hazine tahvilleri geriliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:14’te yüzde 1.1 yükseldi. Endeks haftalık kaybı yüzde 2.9’a düşürdü. Avustralya tahvilleri düşüşü ikinci güne taşıyor. ABD’nin gösterge petrolü WTI, ikinci haftalık kaybını azaltıyor.

Şanghay Bileşik Endeksi 24 Haziran’dan bu yana ilk kez üst üste yükseliş kaydetmeye hazırlanıyor. Hükümet Çin hisselerindeki düşüşleri sonlandırmak için hissedarların hisse satışlarını yasaklamış ve Borsa kote olan şirketlerin yaklaşık yarısının işlemlerini durdurmuştu. Yunanistan reform paketi teklifini, ABD piyasasının Perşembe günü kapanmasının ardından sundu. Teklifin kreditör taleplerine benzer bir içeriğe sahip olduğu belirtiliyorç Fed Başkanı Janet Yellen Cuma günü ABD’nin ekonomik görünümü ile ilgili bir konuşma yapacak.

Tokyo’daki Shinkin Asset Management Co. fon yöneticilerinden Tomomi Yamashita, “Çin, güç kullanarak piyasayı sakinleştiriyor ve bu işe yarıyor. Ancak bunu yapma biçimleri korkutucu. Yunanistan’da işler daha iyi görünüyor ve piyasa normal olarak yükselecektir. Ama Çin ile ilgili endişeler sürüyor” dedi.