Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri geçtiğimiz haftanın son iki gününde sıçrama kaydetmiş olabilir ancak bir aydan kısa bir sürede 3 trilyon dolardan fazla bir değer kaybı yaşandı.

Bloomberg Çin Piyasası Endeksi’ne göre Çin Borsalarında işlem gören hisse senetleri 14 Haziran’daki zirve seviyeden 9 Temmuz’a kadar 3.6 trilyon dolar değer kaybetti. Söz konusu miktar, Fransa’nın bütün ekonomik çıktısından daha yüksek seviyede. Fransa’nın gayrisafi yurtiçi hasılası 2.81 trilyon dolar.

Öte yandan Şenzen Bileşik Endeksi büyük bir oyuk açtı. Hisselerde Perşembe ve Cuma günü toparlanmaya rağmen gösterge endeks yıllık getirisinin 75 yüzde puandan fazlasını geride bıraktı.

Çinli yatırımcılar yukarı yönelen piyasayı takip edebilmek için kaldıraçlı iddiları artırdılar. Kredili işlemler bir yıldan kısa bir sürede 5 kat arttı ve hisse senedi piyasasını ıskaladı, ardından sert şekilde geriledi.

Bir şirketin hisseleri farklı borsalarda işlem gördüğü zaman aracı kuruluşlar aradaki uyumsuzluk ile ilgili hızlı bir şekilde devreye girerler. Ancak bu piyasa durumu mevcut durumda Çin’e uygulanamıyor. Çünkü yerel borsalarda 1,400’den fazla şirketin hisse senedi işlemlerini durdurmasına izin verildi. Çin borsalarındaki A-tipi hisseler, Perşembe günü Hong Kong’taki denklerinden yüzde 49 daha yüksek seviyede idi. Söz konusu fark Mart 2009’dan bu yana en yüksek olarak kaydedildi.