Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Düşen petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın bütçesi üzerinde olumsuz etkisini göstermeye başladı. Enerji zengini ülke petrol gelirleri düşerken yüksek kamu harcamalarını finanse etmek için sekiz yıldır ilk kez tahvil satışı gerçekleştirdi. Suudi arabistan, geçen yıl yerel piyasalardan 4 milyar dolar borçlandı.

Suudi Arabistan Para Ajansı başkanı Fahed el-Mübarek, hükümetin harcamalarını sürdürmek ve beklenenden yüksek gelecek açığı kapatmak için tahvil ve rezervlerini kullanacağını söyledi. Yerel bir gazeteye göre, el-Mübarek, hükümetin borçlanmasının artacağını tahmin ediyor.

Analistler, ülkenin bu yıl yaklaşık 130 milyar dolar açık vereceğini hesaplıyor.

Suudi Arabistan maaş ödemeleri,özel projelerin finansmanı ve Yemen'de girdiği savaşı sürdürebilmek için Döviz rezervini harcıyor. Ülkenin döviz rezervi geçen Ağustos ayında 737 milyar dolarla rekor düzeye çıkmıştı. Petrol fiyatlarının düşmeye başlamasından beri döviz rezervleri 65 milyar dolar eksildi. Yeni kralın kamu çalışanları ve ordu için yaptığı ikramiye ödemeleri de kamu hazinesi üzerinde ek bir baskı oluşturdu.

Financial Times'a göre Fon şirketi Ashmore'dan John Sfakianakis, Suudia Arabistan'ın planlanmış harcamaları için petrolün varil fiyatının 105 dolar olması gerekli. Ancak bu yıl için tahmin edilen ortalama fiyat 58 dolar.