Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunan bankalarına mali yardımı, Yunanistan'da parlamenterlerin yeni kurtarma paketine ilişkin reformları onaylamasını bekleme yönündeki istediği işaret ederek, genişletmekten kaçındı.

AMB sözcüsü, Yönetim Konseyi'nin telekonferans yoluyla yaptığı görüşmede, Acil Likidite Yardımı (ELA) için tavanı değiştirmediğini kaydetti. İsmini açıklamayan Euro Bölgesi yetkilileri, politika yapıcılar sınırı artırıp artırmama konusunda karar vermeden önce, muhtemelen Çarşamba günü Frankfurt'ta başlayacak olan iki günlük toplantıyı bekleyeceklerini söyledi. AMB sözcüsü bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Yunanistan parlamentosu Çarşamba günü, banka yeniden sermayelendirmesini de içeren kurtarma paketini onaylamak ve AMB'ye likidite kısıtlamalarını kaldırmak için imkan sağlamak amacıyla toplanacak. 

Bu program üzerinde, Yunanistan'ı euroda tutacak üçüncü kurtarma paketi için, Euro Bölgesi liderleri ve Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras tarafından Brüksel'de 17 saat süren toplantının ardından anlaşma sağlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, "Anlaşma olmasaydı, durum açıklığa kavuşturulmasaydı, AMB Yunanistan için likidite yardımını devam ettiremezdi," dedi ve "Finans sistemindeki koşulların rahatlatılması birkaç gün alacak" şeklinde konuştu.