Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(Güncelleme 14.40)

Yurtiçi piyasalar içeride ve dışarıda farklı dinamikleri kolluyor. Dışarıda Yunansitan ve fed'in faiz artışına dair göstergeler sabah erken saatlerde göz önünde bulundurulurken hava İran ile hareketlendi. İran ile egemen ülkeler arsındaki müzakerelerin ardından anlaşmaya varıldığına dair haber ise brent petrolü aşağı çekiyor. Euro/Doları baskılıyor.

İçeride ise siyaset gündemdeki yerini koruyor. Koalisyon görüşmelerine dair iyimserlik TL'yi diğer gelişmekte olan para birimlerinden ayrıştırıyor. Dolar/TL uzun zamandır 2,65 – 2.70 bandında seyrediyordu. 2.64 seviyerini görmüş olması traderler için önemli bir nokta. Dolar, TL karşısında TSİ 09.18'de 2,6473 seviyesinden alıcı buldu. Ardından Dolar/TL 11.49'da 2,6397 ile 2,64 seviyesinin altına sarktı. TSİ 12.49'da ise 2,6297 seviyesini gördü. Ardından yeniden 2,63 seviyesinin üstüne çıktı. Dolar, Tl karşısında ise TSİ 14.40'ta ise 2,6280 seviyesini gördü. Söz konusu seviye en son 26 Mayıs tarihinde görülmüştü.

Euro/TL ise 2.9118 seviyesinden işlem görüyor. Seçim öncesi 3 seviyelerine çıkan Euro/TL'nin Koalisyon görüşmeleri ile 2.90 - 2,91 aralığına çekildiğini görüyoruz.

-BIST 100, 2. seansa yatay başladı

BIST 100 Endeksi yüzde 0,4 artışla güne 83 bin 774 puandan başladı. Endeks yüzde 0,89 primle 84.126 seviyelerine yükseldi.

Ardından BIST 100 endeksi ilk seansı önceki kapanışa göre yüzde 0,82 yükselişle 84.074,93 puandan tamamladı.

Endeks, ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre yüzde 0,02 yükselişle 84.094,80 puandan başladı.

BIST 100 endeksi, ilk seans kapanışına göre 19,87 puan değer kazanırken, dünkü kapanışa göre de 706,48 puan ve yüzde 0,85 yükseldi.

BIST 100 endeksi, dün pozitif seyrini devam ettirerek analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 83.400 puanın üzerini test ettikten sonra, dün günü yüzde 0,72 yükselişle 83.388,32 puandan tamamlamıştı.

Euro/Dolara baktığımzda ise 1,10 seviyesinden 1,09'a geriledi. Euro/Dolar burada İran'ı fiyatlıyor. Gerileme, İran ve egemen ülkelerin nükleer müzakerelerde anlaşma sağladığına dair haberin ardındann geldi. Tablo Euro/Dolarda parite oluşmasına ramak kaldı gibi duruyor. Yunanistan'ın devreden çıkmaya başlaması ile euroda yeniden AMB fiyatlanmaya başlandı. Malum Avrupa merkez bankası parasal genişlemede ve piyasada euro bollaşıyor. AMB aylık 60 milyar euroluk tahvil alıyor. Taahhüdü Eylül 2016'ya kadar bilançoyu 1.1 trilyon euro daha artırmak.

Gedik yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Euro/Doların Çarşamba günü Yunan Parlamentosundan onay alması beklenen anlaşmanın ardından yükselmeye geçebileceğini, belirtirken Fed'in bu yıl faiz artıracağı beklentisini körükleyecek haberlerin euronun önünü kesebileceğini söyledi. Fed Başkanı Janet Yellen, Kongre'de bu hafta sunum gerçekleştirecek.

ALB Forex Emtia Piyasaları Uzmanı Volkan Kuğucuk ise Dolar Endeksi'nin 96 bandından 100 seviyesine doğru hareketlenmesinin Euro/Dolar üzerindeki baskıyı artırabileceğini belirtti.

Altın ise 1,155 dolar seviyelerinde, düşüşünü genişletiyor. Yunanistan devreden çıktı, güvenli liman talebi azaldı. Ona keza dolar güçlü. Haliyle altın toparlanmakta zorlanıyor. Kıymetli metal bu yıl yüzde 2.4 ekside görünüyor.

-Kapalıçarşı

Kapalıçarşı'da 2,6450 liradan alınan dolar 2,6500 liradan satılıyor. 2,9120 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 2,9180 lira olarak belirlendi.

Cumhuriyet altını 460 TL'den altının gramı ise 98,40 TL2den alıcı buluyor.

-Koalisyon görüşmeleri için ilk tur başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk tur görüşmeleri kapsamında bugün MHP Grubu ile koalisyon görüşmesinde bulunacak, ardından basın toplantısı düzenleyecek. Görüşmeden çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor.

Davutoğlu ilk görüşmesini ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Davutoğlu,  "Kılıçdaroğlu ile görüşmemiz dostane geçtii. Önemli olan karşılıklı güvenin sağlanmasıdır. Kimse kriz veya bunalım beklentisi içinde olmasın. Türkiye bir dakika hükümetsiz bırakılmamalı. Bunlar ön görüşmelerdir, mutabık kaldığımız bir konu yok henüz. Görüşmeler öncesinde önemli mutfak çalışması yaptık. CHP ve MHP'ye yakınlığımız aynıdır” sözleri ile görüşlerini aktardı.

Davutoğlu “İlk tur görüşmeler tarafların birbirlerini anlamasına dönük olacak. İkinci turda ortak zeminde hareket imkânını değerlendireceğiz. Her parti ile aynı usul sistemi ile görüşmek istiyoruz” tespitinde bulundu.

Davutoğlu “İkinci tur görüşmelerde, müzakere öncesinde öngörüşmelerin yapılacağını” belirterek, "CHP ile görüşme nihai müzakere değildi. Partiler psikolojik bariyerlerin üzerine çıkmalı. Bunlar ön görüşmelerdir, mutabık kaldığımız bir konu henüz yok. CHP bize 14 ilkesini iletti, biz de 9 ilkemizi ilettik" dedi.

-Yunanistan devreden çıkıyor, gözler artık Fed'de

Dışarıda Yunanistan'ı yavaş yavaş arkamızda bırakıyoruz. Piyasaların dikkatleri Fed'e doğru yöneliyor. Faiz artırımına dair işaretleri kolluyorlar.

Bu sebeple  ABD'de bugün açıklanacak olan perakende satışlar verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın yarın Kongre'de yapacağı konuşma dikkatle takip edilecekler arasında.

Fed Başkanı Yellen geçtiğimiz Cuma günü ise Cleveland'da konuşmuştu, faizleri bu yıl arttırmanın uygun olacağını ve ilk adımı atabileceklerini" vurgulamıştı. Yellen, faiz artrışının kademeli olacağını da ayrıca belirtmişti. ABD büyümesi ile ilgili ekonomik göstergelerin yolunda olduğunu söyledi. Dolar ve petrol fiyatlarının stabil olmasının büyüme adına önemine dikkat çekti. Güçlü doların ihracatı olumsuz etkilediğini de belirtti.


Fed'in faiz artışı için dikkat ettiği iki önemli veri enflasyon ve istihdam ile ilgili ise temkinli olduklarını dile getirdi. Verilerdeki beklenmedik değişimin faiz artışını erteletebileceğini ya da yaklaştırabileceğini belirtti. Yunanistan'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini de vurguladı.  


-VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat güne yükselişle başladı.


Endeks kontratı açılışta en düşük 103.075 puanı gördükten sonra şu dakikalarda önceki kapanışın 225 puan üzerinde 103.300 puan seviyelerinde dengelendi. Endeks kontratı, dün yükselişini üst üste 3'üncü güne taşıyarak, günü yüzde 0,71 artışla 103.075 puandan tamamlamıştı.


Analistler, yurt içinde koalisyon görüşmelerinin ve Hazine'nin düzenleyeceği ihalelerin, yurt dışında ise bugün hareketlenmeye başlayacak veri takviminin takip edileceğini belirterek, endeks kontratının 103.500 seviyesinin direnç, 102.200 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.