Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, tahvil piyasasını merkez bankasının yıl sonundan önce faiz oranlarını artıracağına ikna etmek için çabalamak zorunda.

Merkez bankası başkanı Çarşamba ve Perşembe günü Washington’da ABD kanun yapıcılarına seslenecek. Yellen geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada, borçlanma maliyetlerinin bu yılın “ilerleyen zamanlarında” yükseltilmesinin uygun olabileceğini söylemişti. Morgan Stanley’nin vadeli işlemler odaklı endeksine göre Fed 2016’nın başına kadar harekete geçmeyecek. Merkez bankasının bu yıl içinde yapacağı 4 toplantı daha bulunuyor.

Yunanistan ve Çin’deki çalkantıların istikrarlaşması ile birlikte Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi Mayıs ayında bir yıl önceye göre yüzde 0.2 yükseldi. Ancak enflasyon 3 yıldır yüzde 2’lik hedefin altında seyrediyor. Merkez bankası, borçlanma maliyetlerinin yükseltilmesi öncesinde enflasyonun hedefe yöneleceğinden “makul bir şekilde güven” duyması gerektiğini belirtmişti.

Tokyo merkezli Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management Co. baş fon yatırımcısı Hideo Shimomura, “Muhtemelen bu yıl artırım yapmayacaklar. Enflasyon oldukça yumuşak. Piyasa erken artırım veya dramatik bir yükseliş sinyali vermiyor” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi, Tokyo saati ile 11.03’te yüzde 2.41’de yatay seyretti. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 97 17/32 seviyesinde.