Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran nükleer anlaşması, Dubai’den Türkiye’ye, gelişen piyasa hisselerine alım getirebilir.

Dubai’den Türkiye’ye gelişen piyasa hisseleri, İran’a uygulanan yaptırımların son bulmasından fayda sağlamada en iyi pozisyonlanmayı gösteriyor. Söz konusu gelişen piyasa hisseleri Tahran’ın dünya güçleri ile anlaşmaya varmasının ardından yükseliş gösterdi.

İran ile iş yapan Türk gübre üreticisi Gübre Fabrikaları TAS, Salı günü 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Basra Körfezi bölgesinin en büyük limanını işleten Dubai’li DP World Ltd. bir haftadan uzun bir sürenin en büyük yükselişini kaydetti. Türk Lirası, nükleer anlaşmanın İran’ın petrol ihracatını artıracağı iyimserliği ile 7 haftanın en yüksek seviyesine ralli yaptı. İran’ın petrol ihracatını yükseltmesi Türkiye’nin petrol ithalatı faturasını düşürebilir.

İran ve altı dünya gücü ülkenin nükleer programını yaptırımların kaldırılması karşılığında sınırlandıracak bir anlaşmaya vardı. Ülkenin ekonomisi yaptırımların altına ezilmişti. Anlaşma, dünyanın en tecrit edilmiş piyasalarından birini serbest bıraktı. Bölgesinin en büyük ikinci ekonomisi olan İran’ın nükleer anlaşması, Çin ve Avrupa’da şirketlerin yavaş büyüme ile karşı karşıya kaldıkları bir dönemde geldi.

Londra’da bulunan gelişen piyasa danışmanlık şirketi Ecstrat stratejisti Emad Mostaque,  “Anlaşma, petrol ve ilişkili piyasalar için kötü ancak dünyanın en ilginç  piyasasına yatırım yapmak isteyenler için olumlu. Düşük petrol fiyatları enerji hisselerini büyük bir baskı yapacak. Yakın ve orta vadede İran üretimin artması piyasayı etkileyecek” dedi.

Gubretas Salı günü İstanbul’da yüzde 18 değerlendi. Gübre üreticisi şirket, İran’daki Razi Petrochemical Co.’nun yüzde 49’una sahip. Global Securities’e göre Razi Petrochemical şirketin konsolide gelirinin yaklaşık yarısını oluşturuyor.