Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil piyasası, faizlerin önümüzdeki birkaç yılda kademeli olarak artırılacağı konusunda Fed Başkanı Janet Yellen ile hem fikir olmaya başlıyor.

Fed Başkanı Yellen, Kongre’de yaptığı yarı yıllık konuşmasında merkez bankasının faiz oranlarını bu yılın sonunda yükselme kabiliyetine sahip olması gerektiğini söyledi. Yellen, ekonominin gücüne bağlı olarak artırım hızının muhtemelen kademeli olacağını belirtti.

ABD Hazine tahvilleri, ilk düşüşlerin ardından uzun vadeli tahviller öncülüğünde ralli yapıyor. Düşen petrol fiyatlar, enflasyonun Fed hedefinin altında seyrettiği güvenini pekiştirirken, yatırımcıları tahvil alımı yapmada rahatlatıyor.

Pennsylvania’daki SEI Investments Co. yöneticilerinden Sean Simko, “Faizlerde daha yavaş bir artırımı hızı, politikalarının pek çok insanın ilk öngördüğünden daha genişlemeci olacağı anlamına gelebilir. Fed, bunun en önemli şey olduğunu net bir şekilde ifade etti” dedi.

Vadeli fiyatları, federal fon oranlarının Çarşamba günü yüzde 0.13 seviyesinden yılsonunda yaklaşık yüzde 0.50 seviyesine yükseleceğini ve 2016’nın ilerleyen zamanlarında yaklaşık yüzde 1.4’e ulaşacağını gösteriyor. Fed politika yapıcıları, Haziran ayında 2016 yılı sonu için tahminlerinin medyanını Mart ayındaki yüzde 1.875 seviyesinden yüzde 1.625’ye indirdiler.