Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Yeni Zelanda doları zayıf süt ürünleri fiyatlarının para politikasının gevşetileceği beklentisini artırması sonucu düştü. Euro, ABD Hazine tahvilleri ile birlikte, Yunanistan'da parlamentonun kreditörlerin talep ettiği koşulları onaylamasının ABD'de faiz artırımının önündeki engellerden birini kaldırmasının ardından değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 14:15'te yüzde 0.3 yukarıda seyrederken, Avustralya ve Japonya hisse senetleri, Çin hisseleri ile birlikte yukarı yönde hareket etti. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi son üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken, kiwi olarak da adlandırılan Yeni Zelanda doları yüzde 1.1 ve altın yüzde 0.2 düştü. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerken, euro yüzde 0.2 zayıfladı.

Yunanistan parlamentosu kemer sıkma tedbirlerini kabul ederken, bina dışındaki pretoste gösterilerine polis müdahale etti. Dikkatler şimdi Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'ın finans sistemini nasıl düzelteceğine çevrildi. Ekonomistler, petrolden ham maddelere, fiyatların düşmesi ile birlikte, emtia bağlantılı para birimlerinin bu yılki düşüşlere öncülük ettiği bir ortamda, Yeni Zelanda'nın da faiz indirimi konusunda Kanada'yı izlemesini bekliyor. Öte yandan, Fed 2015 yılında kademeli bir faiz artırımı olacağı tahminini sürdürüyor.

Hong Kong'da Bank of East Asia Ltd. Döviz analisti Kenix Lai, "Bu yılın sonundan öne ABD'de bir faiz artırımı, Yellen'ın defalarca böyle bir hareketin işaretini vermesi ile birlikte çok muhtemel. Bu da dolar için yukarı yönlü bir faktör," dedi ve "Yunanistan'ın durumu bir süreliğine çözülmüş olacak ve Çin'in ekonomik durumu zayıf kalmaya devam edecek. Çin'de hükümetin aldığı tedbirlerin henüz piyasa güvenini yerine getirdediği aşi,kar. Tüm bunlar dolar için pozitif" şeklinde görüş bildirdi.